Ex -Yu

"Baka zmaj" iz Hrvatske otkriva pedofile

"Baka zmaj" iz Hrvatske otkriva pedofile
Foto: N.N. | "Baka zmaj" iz Hrvatske otkriva pedofile

SPLIT - Slučaj Splićanke koja je oblijepila gradski kvart slikama pedofila, uz upozorenje stanarima da ih se čuvaju, potresao je Hrvatsku i doveo u dilemu pravni sistem.

Ova baka dvije zlostavljane djevojčice proglašena je krivom na Prekršajnom sudu u Splitu zbog "izmišljanja ili širenja lažnih vijesti kojima se remeti mir građana", za šta je predviđena kazna od 25 do 100 evra.

Međutim, njen advokat i pristalice napominju da su lica na koje je ona upozoravala zaista pedofili i da imaju dosijee.

Žena, koja je u javnosti postala poznata pod nadimkom "Baka Zmaj", poručuje da će nastaviti da lijepi slike pedofila i upozorava na njih.

Ona je lijepila veći broj plakata na kojima je pisalo: "Pedofil na Brdima, Marko B. - 25 godina, živi na Putu ravnih njiva, zlostavlja šestogodišnje curice, otac ga pravda i štiti /uz navođenje punog imena i prezimena mladića i njegovog oca/".

Baku je policiji prijavio otac mladića žaleći se da ga uznemirava, pa je policija podnijela optužni prijedlog.

Ali, njegov sin je sredinom maja na splitskom Županijskom sudu zaista pravosnažno osuđen na dvije godine i tri mjeseca zatvora, dok je njegova tadašnja djevojka, tetka dvije zlostavljane djevojčice, osuđena na uslovnu kaznu maloljetničkog zatvora.

Baka najavljuje da će platiti kaznu, ali ostaje pri stavu da ljudi imaju pravo da znaju ko živi pored njih i koga susreću na ulici, prenose mediji.

"Da im se objavljuju fotografije javno, vjerujem da bi se prepali javnosti i da ne bi bilo toliko tih zločina", smatra ona.

"Baka Zmaj" priznaje da je za godinu dana, uz pomoć simpatizera, podijelila više od 5.000 letaka i plakata po cijelom Splitu koji se odnose na pedofile.

Hrvatski sabor ljetos je podržao prijedloge izmjena Krivičnog zakona i Zakona o pravnim posljedicama, rehabilitaciji i krivičnoj evidenciji, kojima se predlažu strože kazne za polno iskorištavanje, zlostavljanje djece i trajnu evidenciju pedofila u registru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije