Ex -Yu

Balaban: Cetinjski manastir upisan kao svojina Mitropolije

Balaban: Cetinjski manastir upisan kao svojina Mitropolije
Foto: Ilustracija | Balaban: Cetinjski manastir upisan kao svojina Mitropolije

PODGORICA - Član Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Igor Balaban potvrdio je za TV Crne Gore da je Cetinjski manastir upisan kao svojina Mitropolije.

Balaban je rekao da su prije nekoliko dana uputili zahtjev kako bi bila ispravljena greška u listu nepokretnosti koja je napravljena 1996. godine.

On je naveo da je tada, umjesto prava svojine, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj dato samo pravo korišćenja Manastira Svetog Petra.

Balaban smatra da je takva odluka Uprave za katastar i državnu imovinu rezultat poštovanja Ustava i zakona i da je odluka i u interesu građana koji će na isti način moći da ostvare svoja prava pred nadležnim organima.

Prethodno je v.d. direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Ðurišić izjavio da je Cetinjski manastir upisan kao svojina Mitropolije crnogorsko-primorske.

Cetinjski manastir se do sada u evidencijama Uprave vodio kao vlasništvo Prestonice Cetinje.

U septembru je cetinjska područna jedinica Uprave za katastar i državnu imovinu odbila zahtjev Mitropolije crnogorsko-primorske za brisanje Prestonice iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine nad Cetinjskim manastirom.

Vlada Crne Gore je u septembru donijela zaključke u kojima nalaže Upravi za katastar i državnu imovinu da Cetinjski manastir upiše na državu Crnu Goru umjesto Prestonice Cetinje kao nosioca prava svojine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije