Ex -Yu

Bandić: Jedan stupanj Rihtera više sravnio bi Donji i Gornji grad sa zemljom

Bandić: Jedan stupanj Rihtera više sravnio bi Donji i Gornji grad sa zemljom
Foto: Anadolija/Arhiva | Bandić: Jedan stupanj Rihtera više sravnio bi Donji i Gornji grad sa zemljom

ZAGREB - Zagreb je jedini grad na svijetu koji ima dvije nedaće, jedna je COVID-19, a druga je potres, poručio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te poručio kako će obnova porušenih dijelova zgrada biti dugotrajan proces.

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba izvijestio je kako je području Zagreba ukupno obavljeno 2.007 testiranja na virus korona, s tim da je 265 osoba pozitivno.

U samoizolaciji je ukupno bilo 4.662 građana, a 12 građana u karanteni. Mjeru samoizolacije prekršile su 224 osobe, a u 21 slučaju utvrđeno je kršenje mjere ograničenja rada ugostiteljskih objekata, izviješteno je.

U samoizolaciji su bila 84 policijska službenika, 39 ih je izašlo iz samoizolacije, a osam policajaca pozitivno je na virus korona. Psihološku  pomoć je dobilo oko 2.800 osoba s područja grada.

"Zagreb je jedini grad na svijetu, glavni grad jedne države, europska metropola koja ima dvije nedaće. Jedna je COVID-19, a druga je potres. Gospodarske i psihološke posljedice na naše građane tek ćemo vidjeti", kazao je Bandić.

"Da smo imali samo jedan stupanj po Richteru više, ne 5,4 nego 6,4, cijeli Donji i Gornji grad bili bi sravnjeni sa zemljom", kazao je Bandić pozivajući se na procjene seizmologa i statičara.

Bandić je ranije najavio kako očekuje da će sanacija oštećenja trajati do 10 godina, a štete još uvijek nisu procijenjene.

Bandić je građanima poručio kako apeluje na hrvatsku Vladu da izmijeni postojeći zakon o mogućnosti sanacije šteta od potresa, jer po aktualnom zakonu, Grad Zagreb i država imaju mogućnost pomoći u obnovi vlasnicima stanova koji su pretrpjeli oštećenja procijenjena na preko 60 odsto, i to u iznosu od tek pet posto iznosa štete. Pravo na odštetu nemaju vlasnici koji su svoje građevine osigurali na potres jer će odštetu dobiti od osiguravajućih društava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije