Ex -Yu

Beroš: Zdravstveni sistem pod velikim pritiskom

Beroš: Zdravstveni sistem pod velikim pritiskom
Foto: Anadolija | Beroš: Zdravstveni sistem pod velikim pritiskom

ZAGREB - Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš izjavio je danas da je pritisak na zdravstveni sistem zbog krize izazvane virusom korona snažan, ali da se zdravstvo zasad uspješno nosi s tim, ima spremne kapacitete za sve scenarije, te da se oprema i zdravstveni radnici organizuju prema potrebama.

"Hrvatski zdravstveni sistem je pod pojačanim pritiskom kao i sistemi drugih evropskih država, međutim imamo kapacitete, stručne i odgovorne kadrove, uređaje i opremu i uprkos pritisku uspijevamo ispunjavati zadaću. Veliku pomoć i dalje dobijamo od građana koji svojim ponašanjem mogu uticati na dalje tokove širenja zaraze", rekao je Beroš na sjednici Vlade.

On je istakao da istraživanja javnog mnjenja pokazuju da građani u većini ne žele mjere potpunog zatvaranja već da se odgovornim ponašanjem može uticati na smanjenje broja novih slučajeva, kao i da najveći broj građana i dalje podržava mjere i odluke Nacionalnog štaba.

Beroš je istakao da je glavni cilj da se osnaži zdravstveni sistem tako da se spriječi ulazak virusa u druge bolnice, kako bi se mogla pružati primjerena zdravstvena usluga drugim bolesnicima.

Ministarstvo zdravlja izdalo je bolnicama uputstvo o redukovanju hladnog pogona i radu u specijalističko-konzilijarnoj djelatnosti, ali da je i dalje neophodno organizovati zbrinjavanje prioritetnih, a posebno onkoloških pacijenata.

U Hrvatskoj su aktivan 14.843 slučaja kovida-19, a na bolničkom liječenju je 1.221 pacijent. Zaraženo je 930 zdravstvenih radnika, dok ih je 965 u samoizolaciji.

U posljednje vrijeme prosječno se dnevno sprovede 8.152 testiranja, a 27,28 odsto testova je pozitivno, prenose hrvatski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije