Ex -Yu

Pratite nas na Google news

"Bez rigoroznijih mjera Hrvatskoj se crno piše"

"Bez rigoroznijih mjera Hrvatskoj se crno piše"
Foto: Tanjug/AP | "Bez rigoroznijih mjera Hrvatskoj se crno piše"
Tanjug

ZAGREB - Doktor Igor Štagljar, hrvatski naučnik sa Univerziteta u Torontu, tvrdi da se Hrvatskoj "crno piše", ako ne uvede rigoroznije protivepidemiološke mjere i ističe da bi u toj zemlji do kraja naredne sedmice moglo doći do povećanja broja novozaraženih do čak 2.000 tokom 24 sata.

To je, prema njegovim riječima, neminovnost.

"Ne možemo u ovoj situaciji pustiti da život ide normalno jer porastom broja zaraženih, povećavaće se i broj slučajeva koji će zahtijevati hospitalizaciju", kaže Štagljar.

Upozorava da je virus ušao u sve veći broj bolnica, što rezultira i sve većim brojem zdravstvenih radnika koji moraju u samoizolaciju, a ako se nešto ne promijeni, kako ističe, neće biti dovoljno doktora i zdravstveni sistem će pući.

U Hrvatskoj, dodao je, ima oko 800 respiratora i trenutno je 30 osoba priključeno na njih, i to je mali broj, ali, nažalost, situacija se vrlo brzo može promijeniti na gore, prenio je zagrebački "Jutarnji list".

Apelujći na građane da budu odgovorni i da shvate da je ova stvar s korona virusom "opasna stvar", Štagljar kaže da "situacija još uvijek nije alarmantna, ali je postala zabrinjavajuća".

Po njegovom mišljenju, Hrvatska bi trebalo da uvede rigoroznije mjere, da bi se pokušala smanjiti transmisija virusa, što je učinila Kanada prije tri sedmice, kada je ponovno zatvorila ugostiteljske objekte i teretane, zabranila svadbena slavlja i slično.

"Ako se ne uvedu rigoroznije mjere i ne popravi stanje vrlo brzo, Hrvatskoj se crno piše, a čak nije isključeno da ćemo ponovo imati parcijalan 'lockdown'", upozorio je Štagljar.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije