Ex -Yu

Bilbordi povodom Dana primirja postavljeni na sjeveru Kosova

Bilbordi povodom Dana primirja postavljeni na sjeveru Kosova
Foto: Youtube/Kosovo Online | Bilbordi povodom Dana primirja postavljeni na sjeveru Kosova

KOSOVSKA MITROVICA - U četiri opštine na sjeveru Kosova jutros su osvanuli bilbordi i plakati sa kojih je, u znak Dana primirja, upućena zahvalnost za 1.300.000 Srba koji su poginuli za slobodu u Prvom svetskom ratu.

Uz ljubičasti cvijet Natalijine ramonde ispisano je "1.300.000 imena u jednom - vječna slava i hvala".

Primirje u Prvom svketskom ratu potpisano je na današnji dan 1918. godine između sila Antante i Njemačke, čime je okončan Prvi svjetski rat.

Sporazum je potpisan u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bio je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

Dan primirja obilježava se svuda u svijetu, a u Srbiji se praznuje od 2012. godine. U ovom ratu Srbi su podnijeli veliku žrtvu, jer je poginulo oko 1.300.000 građana, odnosno gotovo trećina stanovništva.

Simbol kojim se u Srbiji obilježava Dan primirja je cvijet Natalijine ramonde, koji ima višestruku simboliku i riječito govori o srpskom narodu i iskušenjima kroz koja je prošao, a naziv je dobio po kraljici Nataliji Obrenović.

Taj cvijet je u botanici poznat i kao cvijet feniks, jer se dešava da se potpuno osuši i ponovo iznikne.

Uz cvijet Natalijine ramonde u amblemu kojim Srbija obilježava Dan primirja, a koji su osmislili sadašnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i aktuelni ambasador Srbije u Adis Abebi Aleksandar Ristić, nalaze se i dvije zelene trake koje asociraju na lentu slavne albanske spomenice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije