Ex -Yu

Bio vlasnik firme sa 32 radnika, sada je beskućnik i čeka pravdu

Bio vlasnik firme sa 32 radnika, sada je beskućnik i čeka pravdu
Foto: Screenshot / Prva | Bio vlasnik firme 32 radnika, sada je beskućnik i čeka pravdu

Radeta Vinčića snimila je ekipa televizije "Prva" dok je čekao svoj obrok na Terazijama. Besplatno mu ga je udijelila "Solidarna kuhinja", dobrotvorni projekat pokrenut tokom vanrednog stanja.

Sjeća se tačnog datuma kada je prvu noć morao da provede na ulici, kada je izgubio dom. To je bio 5. maj 2014. godine.

"Na ulici sam zato što je grupa kriminalaca upala u moj stan kad sam bio u Republici Srpskoj, na Strazburu sam i čekam odluku Strazbura. Bio sam vlasnik firme, imao sam 32 radnika", pričao je Rade, koji je dodao da je po struci diplomirani pravnik.

Na pitanje "Je l' nemate nikog svog" odgovorio je sa zadrškom.

"Ako mogu da ne odgovorim na to pitanje... Imam. Otac sam četvoro dece. Troje je u Parizu, jedno u Njujorku", kazao je Rade za emisiju "Exploziv".

"Solidarna kuhinja" nastala je na ideji solidarnosti, jer su na početku pandemije korona virusa mnogi ostali bez posla, pa i sigurnog obroka.

"Ljudi koji kuvaju, mi ih nazivamo aktivistima, oni nam se javljaju dobrovoljno. Mi im dostavimo namirnice, sve što je potrebno, pokrijemo im račun, ukoliko treba neku kupovinu posebno da obave, oni naprave obroke, po kuhinji je 20-30 obroka, neko od naših vozača dođe, to se utovari i odnese se na pult. Finansiramo se isključivo donacijama", kaže Nikola Bogdanović.

Osim namirnica oni dostavljaju i posude i recepte. Recepti su potrebni, jer rijetko ko ume da pravi obroke za toliko ljudi, a jedan od osnivača je profesionalni kuvar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije