Ex -Yu

Biser Jadrana u kojem ljetuju mnogi iz BiH proglašen evropskim gradom sporta

Biser Jadrana u kojem ljetuju mnogi iz BiH proglašen evropskim gradom sporta
Foto: Matko Begovic/PIXSELL | Biser Jadrana u kojem ljetuju mnogi iz BiH proglašen evropskim gradom sporta

MAKARSKA – Makarska, ljetovalište u koje mnogi građani BiH hrle na odmor, juče je na svečanosti koja se održala u Briselu, proglašena evropskim gradom sporta 2024. godine u kategoriji gradova do 25.000 stanovnika.

Kriterijumi za dobijanje titule bili su sportska infrastruktura, programi rekreacije i sporta namijenjeni građanima svih dobi i uzrasta, poticanje na bavljenje sportom, iskustvo organizacije prestižnih međunarodnih sportskih takmičenja, organizacija takmičarskog sporta i klubova, te finansiranje sporta.

U ime Grada, priznanje je primio gradonačelnik Zoran Paunović koji je istakao kako se radi o tituli koja treba služiti kao podsticaj svim učesnicima makarskog sporta.

"Ovo je priznanje prije svega za sve građane Makarske, jer se radi o zajedničkom naporu. Trenutno izdvajamo osam posto proračuna na sport, dok je u evropskim zemljama prosjek 2-3 posto, više od trideset sportskih udruženja djeluje u Makarskoj, a više od trećine stanovništva je sportski aktivno, tako da se radi o priznanju koje je samo kruna dosadašnjih nastojanja svih nas", poručio je makarski gradonačelnik.

Nagalasio je kako su benefiti ovog priznanja brojni.

"Osim što se radi o neprocjenjivoj reklami, ovo priznanje je i dio mozaika promjena koje želimo uvesti u Makarskoj. Prije svega mislim na zaokret od masovnog prema održivom turizmu koji je fokusiran na specifične demografske grupe", rekao je.

U delegaciji Grada Makarske u Briselu u su uz gradonačelnika bili i potpredsjednik Gradskog vijeća i savjetnik za sport Stjepan Zelić i Jure Pribisalić, članovi užeg tima koji je radio na pripremi kandidature, te predsjednik Zajednice sportskih udruženja Grada Makarske Ante Bilić.

Podsjetimo, povodom kandidature za naslov European Town of Sport 2024 u Makarskoj su ovog oktobra boravili članovi Evropskog udruženja ACES Europe (Evropski gradovi i regije sporta) iz Brisela: prvi potpredsjednik Vinćenzo Lupateli, glavni sekretar Hugo Alonso i članica Upravnog odbora Andrea Junger, koji su zaključili kako Makarska ima najveće investicije u sportu, gledajući na ulaganja po stanovniku, a da je posebno izdvaja izrazito visoka uključenost stanovništva u sportske aktivnosti.

"Volio bih da ovo bude poticaj našim građanima, ali i nama samima, da nastavimo raditi na dobrobit ukupnog makarskog sporta, a posebno sportskim udrugama da se još aktivnije uključe te u suradnji s gospodarstvenicima podignu sport na još više grane", zaključio je makarski gradonačelnik, čestitavši svim Makarankama i Makaranima na osvojenom priznanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije