Ex -Yu

Bivši portparol NATO: Volio bih doći u Beograd, a da prema meni ne polete cigle i paradajz

Bivši portparol NATO: Volio bih doći u Beograd, a da prema meni ne polete cigle i paradajz
Foto: N.N. | Bivši portparol NATO: Volio bih doći u Beograd, a da prema meni ne polete cigle i paradajz

BRISEL - Džejmi Šej, dugogodišnji službenik NATO i portparol Alijanse za vrijeme bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, koji je sada u penziji, izjavio je da žali zbog "kolateralne štete", ali tvrdi da je bombardovanje bilo opravdano.

U intervjuu BBC-iju na srpskom povom 20. godišnjice bombardovanja, Šej je kazao da poslije 1999. godine nije dolazio u Beograd, iako je prije bombardovanja imao prijatelja u Srbiji.

"Američki predsjednik Hari Truman je rekao - ako želite prijatelja u Vašingtonu, kupite psa. Možda to važi za mene i Beograd - možda je jedini način da imam prijatelja u Beogradu, da nabavim psa", rekao je Šej.

Kako navodi BBC na srpskom, Šej je u Beogradu omražen jer mu je pripisano autorstvo nad konstrukcijom "kolateralna šteta" za civilne žrtve NATO projektila, a u Prištini, gdje povremeno odlazi, dočekuju ga kao - heroja.

"Možda bih ja želeo da je taj odnos nešto ravnomerniji, ali to ne možete da kontrolišete - možete samo da radite svoj posao na najbolji način", kaže Šej.

On je prokomentarisao korišćenje konstrukcije "kolateralna šteta" za stradanja civila.

"Ta konstrukcija zaista oslikava jednu distancu prema stvarnosti, ljudima kojima je nanet bol. Trebalo je da budemo oprezniji u korišćenju vojne terminologije koja je kontraproduktivna u široj javnosti", naveo je Šej.

On ipak tvrdi da je intervencija NATO u Jugoslaviji bila je i neizbježna i opravdana.

"U situaciji nasilja i etničkog čišćenja, NATO je uradio pravu stvar da se na Kosovu ne bi ponovio scenario iz Bosne. Izrazio bih žaljenje zbog pojedinih detalja, ali zbog opšteg razloga za pokretanje kampanje - 20 godina kasnije jednako sam uvjeren u opravdanost, baš kao i tada", kazao je Šej.

On napominje da je u posljednje dvije decenije imao mnogo susreta sa Srbijom u promenjenim okolnostima, kaže da je radio na projektima NATO i Srbije, a sebe opisuje kao prijatelja Beograda „iz senke", jer tvrdi da je tako bolje i za projekte i za njega.

"Volio bih da dođem u Beograd, a da to ne bude u potpunoj tajnosti - žalim što je razvod bio ne iz izbora, nego iz nužde. Volio bih da govorim na nekoj konferenciji i da, ako prema meni ne poleti mnogo cigli i paradajza, to uradim još dva-tri puta u narednih nekoliko godina", zaključio je Šej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije