Ex -Yu

Bocan-Harčenko: Rusija spremna da pomogne u vezi Kosova, ako Srbija zatraži

Bocan-Harčenko: Rusija spremna da pomogne u vezi Kosova, ako Srbija zatraži
Foto: Tanjug/AP | Bocan-Harčenko: Rusija spremna da pomogne u vezi Kosova, ako Srbija zatraži

BEOGRAD - Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je Moskva spremna da pomogne u rješenju pitanja Kosova i Metohije ako Beograd to zatraži.

"Rusija ne ostaje izvan te situacije. Rusija je stalna članica Savjeta bezbjednosti UN, a bez Savjeta bezbjednosti nema rješenja", naveo je Bocan- Harčenko za "Sputnjik".

On smatra da kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine i naporima Zapada da se dođe do rješenja ne postoji nešto novo što bi obezbijedilo mogućnost kompromisa.

Odgovarajući na pitanje da li je Rusija spremna da imenuje svog posrednika ako Beograd bude zatražio, ruski ambasador kaže da smatra da će Moskva pronaći rješenje ako Beograd pozove Rusku Federaciju.

Prema njegovim riječima, međunarodno-pravna logika je dosta jednostavna, odnosno ako postoji jedna rezolucija moguće je usvojiti drugu samo na osnovu narednog rješenja.

"A dok nema druge rezolucije, tu je Rezolucija 1244 kao naš zajednički putokaz", rekao je Bocan-Harčenko.

On smatra da je neophodna ravnoteža, ali prije svega pritisak na Prištinu da u najmanju ruku povuče takse.

Komentarišući poruke iz Prištine nakon formiranja nove vlade samoproglašenog Kosova, ruski ambasador kaže da do sada nije čuo nešto ohrabrujuće od premijera Aljbina Kurtija.

"Možda sam više čuo ono što ne ohrabruje, ne daje neki podstrek za uspostavljanje dijaloga. Najvažnije je bezuslovno ukidanje carina. To je prvi i najvažniji zadatak. Čuli smo nešto, ali uz neke uslove, što nije jasno", naveo je on.

Bocan-Harčenko je rekao da ovih dana predstoji posjeta ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua Beogradu, a da su počele pripreme i za dolazak ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

"Imaćemo mnogo posla u organizaciji događaja povodom 75 godina od Dana pobjede. To je zajednička saradnja. To je naš sveti dug da se pokažemo na najbolji način. Imamo mnogo planova, na primjer Besmrtni puk, ostalo neka bude iznenađenje. U situaciji kada postoje pokušaji falsifikovanja istorije, mislim da ćemo napraviti prodor", kaže ruski ambasador.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije