Ex -Yu

Bocan-Harčenko: Za rješenje kosovskog pitanja potrebna nova rezolucija UN

Bocan-Harčenko: Za rješenje kosovskog pitanja potrebna nova rezolucija UN
Foto: Tanjug arhiva | Bocan-Harčenko: Za rješenje kosovskog pitanja potrebna nova rezolucija UN

BEOGRAD - Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da definitivno rješenje kosovskog pitanja treba da bude utvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN donošenjem novog dokumenta koji bi zamijenio važeću Rezoluciju 1244.

Bocan-Harčenko je naglasio da je za Moskvu glavni kriterijum da rješenje treba da bude prihvatljivo za Srbiju.

Prema njegovim riječima, aktuelnost ideje "podjele Kosova", kao i bilo koje druge ideje, mogu da procijene samo Beograd i Priština.

"Održiv rasplet kosovskog pitanja ostvariv je samo kao rezultat uzimanja u ozbir izbalansiranih uzajamnih interesa, kompromisa - na osnovu međunarodnog prava, bez nametanja spoljnih šema ili vremenskih okvira", rekao je Bocan-Harčenko za "Politiku".

Bocan-Harčenko je naveo da je nepromjenjiva pažnja Savjeta bezbjednosti UN prema kosovskoj tematici jedan od preduslova regulisanja problema.

Govoreći o mogućnosti da se Rusija zvanično uključi u pregovore o Kosovu i Metohiji određivanjem specijalno izaslanika, nakon što su SAD i EU odredili specijalne izaslanike, Bocan-Harčenko je rekao da je sada prerano razmatrati to pitanje.

On je dodao kako ne smatra da je oponašanje "drugih igrača" razumna i opravdana strategija, te da Moskva ima samostalnu viziju situacije, kao i da je za pridruživanje Rusije potreban, prije svega, poziv Beograda.

"Pri tome, sam pregovarački proces treba da se vodi u razumljivom, za nas prihvatljivom međunarodno-pravnom okviru, na osnovu Rezolucije 1244 i treba da ima prihvatljivu formu i sadržaj. Bez ikakve zluradosti želim da dodam da za sada rezultati diplomatskih aktivnosti nisu suviše očigledni. Naprotiv, na samom Kosovu samo je više haosa", zaključio je Bocan-Harčenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije