Ex -Yu

Borba trajekta s orkanskom burom

Borba trajekta s orkanskom burom
Foto: Print Screen/Youtube/ Dalmacija Danas | Borba trajekta s orkanskom burom

Razdoblje višednevnog djelovanja ciklone nad srednjim Sredozemljem na vrijeme stiglo je kraju. Donijela je promjenu vremena za koju se može reći da je bila jedna od najjačih u dosadašnjem toku godine jer je "bablje ljeto" u kratko vrijeme otpuhala i ne samo donijela jesen nego vremenske prilike koje priliče drugom dijelu novembra, piše Dalmacija Danas.

Na primjer, u Splitu je u nedjelju srednja dnevna temperatura zraka iznosila 10,7 stepeni Celzijusovih, što je vrijednost koja klimatološki odgovara kraju novembra.

Ciklon je donio i kišu koja je ponegdje bila obilna. Nakon velike suše obilnu kišu konačno su dobila sva ostrva, s tim da su dijelovi Hvara i Korčule dobili preko 150 litara kiše po kvadratnom metru. Najkišovitije područje u zemlji bilo je Zabiokovlje, ali područje Zaostroga uz obalu. Tamo je palo od 240 do 270 litara kiše po kvadratnom metru, što premašuje klimatološki prosjek za oktobar.

Sve prethodne dane obilježila je bura, ako se izuzme kratkotrajni povratak juga juče na jugu Dalmacije. Najjači udar bure izmjeren je na Krčkom mostu, gdje je u četvrtak zabilježen udar od 191 km/h.

Slabiji, ali i dalje orkanski udari mjerili su se nekoliko dana zaredom na Paškom mostu. Najjači udari dosezali su 155 km/h, zbog čega je most povremeno bio zatvoren za sav saobraćaj. Problema je bilo i u pomorskom saobraćaju.

Crometeo je objavio video s Paga na kojem se vidi borba Jadrolinijinog trajekta s orkanskom burom.

"Trajekt uplovljava na orkanskim udarima bure koji su u kanalu gotovo sigurno mogli biti preko 120 km/h. Kod zastave mjerili smo max 122 km/h u provedenih 45 minuta na lokaciji", opisao je snimljeni video autor Josip Ćuća-Žentil.

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije