Ex -Yu

Borelj: Dogovor Beograda i Prištine moguć za nekoliko mjeseci

Borelj: Dogovor Beograda i Prištine moguć za nekoliko mjeseci
Foto: Tanjug/AP | Borelj: Dogovor Beograda i Prištine moguć za nekoliko mjeseci

BEOGRAD - Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je danas da je finalni dogovor Beograda i Prištine moguće postići za nekoliko mjeseci, uz rad u dobroj vejri i duhu kompromisa.

"Ostajemo odlučni da privedemo dijalog Beograda i Prištine uspješnom završetku", rekao je Borelj poslije sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica EU u Luksemburgu.

On je istakao da je uspjeh dijaloga Beograda i Prištine ključan za stabilnost zapadnog Balkana i cijele EU, prenosi RTS.

"Mi ne propisujemo šta će biti rješenje već olakšavamo da dođe do dogovora. Niti želimo da vještački ubrzavamo pregovore niti da odugovlačimo s njima", rekao je Borelj.

On je ponovio da postoji "samo jedan dijalog" i to onaj koji "vodi EU", a da su dobrodošle sve inicijative koje doprinose ovom procesu.

Borelj je po završetku sastanka u Luksemburgu, kojim je predsjedavao, naglasio da je Savjet EU zatražio puno jedinstvo i podršku kako za proces pregovora Beograda i Prištine tako i za rad specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Lajčak je rekao da nije uvijek lako, ali da su obje strane izrazile spremnost da napreduju u razgovorima uprkos bolnim izazovima.

On je istakao da je za rješenje "konflikta između Beograda i Prištine" neophodan uslov na putu Srbije i (samoproglašenog) Kosova ka EU.

"Ulazak u EU je jasna perspektiva za cijeli zapadni Balkan, a u slučaju Srbije i Kosova imamo ovo specifično pitanje koje mora da se riješi kroz pregovore", rekao je Lajčak.

Diplomatski izvori navode da je specijalni predstavnik Lajčak na sastanku insistirao upravo na jasnijoj i bržoj evropskoj integraciji koja bi motivisala Beograd i Prištinu na angažman u dijalogu.

Lajčak sutra putuje u Prištinu, a zatim i u Beograd u pokušaju da odblokira pitanje zajednice srpskih opština koje je dovelo do zastoja u dijalogu, zbog odbijanja Prištine da o tome razgovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije