Ex -Yu

Borelj pozvao na nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Borelj pozvao na nastavak dijaloga Beograda i Prištine
Foto: Twitter | Borelj pozvao na nastavak dijaloga Beograda i Prištine

PRIŠTINA - Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj pozvao je Beograd i Prištinu da nastave sa dijalogom.

On je na sastanku sa predsjednikom samoproglašenog Kosova Hašimom Tačijem u Prištini rekao da je dijalog jedini način za normalizaciju odnosa i postizanje konačnog sporazuma.

"Moja dužnost, zadatak, napori i cilj su da pratim i omogućim pregovore Srbije i Kosova, jer se problem može riješiti samo pregovorima i razultat se može dobiti samo sporazumom strana. Ne postoji drugo rješenje", istakao je Borelj.

Borelj je naglasio da se Brisel ne takmiči sa Vašingtonom kada je riječ o pregovorima Beograda i Prištine, već da EU i SAD zajedno rade kako bi se postigli rezultati, javio je AP.

Visoki predstavnik je dodao da je optimista kada je riječ o postizanju sporazuma Beograda i Prištine, ali je naglasio da to neće biti lak proces.

Borelj je juče stigao u Prištinu, a sutra će posjetiti Beograd.

Vlasti u Prištini jednostrano su proglasile nezavisnost srpske pokrajine 2008. godine, koju Srbija nije priznala.

Pregovori Beograda i Prištine propali su u novembru 2018. godine, kada su vlasti samoproglašenog Kosova uvele carine u iznosu od sto odsto na uvoz robe iz centralne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije