Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Božinović: Vrlo brzo ćemo pooštriti mjere za okupljanja

Božinović: Vrlo brzo ćemo pooštriti mjere za okupljanja
Foto: Anadolija | Božinović: Vrlo brzo ćemo pooštriti mjere za okupljanja
Tanjug

ZAGREB - Ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik hrvatske Vlade Davor Božinović rekao je da će Nacionalni štab civilne zaštite vrlo brzo za cijelu Hrvatsku donijeti odluku o ograničenju broja učesnika na okupljanjima poput svadbi.

Božinović je za Dnevnik Nove TV rekao da se još razmišlja hoće li se u cijeloj Hrvatskoj sprovesti scenario kakav je u Vukovarsko-sremskoj županiji za svadbene svečanosti, gdje se od danas mogu održavati samo u krugu najuže porodice, prenosi Hina.

"Pokazalo se da ne možete mijenjati tradiciju preko noći, a činjenica je da su okupljanja, gdje dolazi do bliskog kontakta gdje se ljudi grle što je i normalno, podložna širenju virusa", rekao je.

Kaže da je stvar epidemiologa na koliko bi se taj broj ograničio, no to je sigurno manje od sto, a mjere će se donijeti s namjerom da se počnu primjenjivati od ovoga vikenda.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je za RTL Danas da Nacionalni štab već neko vrijeme razgovara o ograničavanju broja učesnika raznih okupljanja, razgovara se o broju koji bi bio dopušten, no za sada odluke nema.

Capak kaže da bi situacija bila bolja da se svi drže preporuka, a da li je bolje razgovarati o strožim mjerama i nadzoru nad tim mjerama ili ograničavati broj, teško je odlučiti.

"Nastojimo da balansiramo između toga da pustimo da populacija normalno živi, ali da preporukama i edukacijom dovedemo do toga da brojke oboljelih budu manje", dodao je.

Najavio je da se u utorak objavljuju nove mjere za koncerte, razgovara se o tome da se prvo poveća broj učesnika, da se obilježe sva sjedeća mjesta i da prodaja karata bude isključivo elektronskim putem tako da se znaju svi učesnici koji su došli na koncert, a vjerovatno će biti preporuka da se sjedi jer je stajanje teško kontrolisati.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije