Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Božinović: Za sad bez strožih mjera u Hrvatskoj

Božinović: Za sad bez strožih mjera u Hrvatskoj
Foto: Anadolija/Arhiva | Božinović: Za sad bez strožih mjera u Hrvatskoj
Tanjug

ZAGREB - Šef hrvatskog štaba civilne zaštite, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je danas da se trenutno ne planira uvođenje dodatnih obvezujućih mjera u borbi protiv korona virusa.

"Sve mjere koje se donose zavise od trenutne situacije, a ne smatramo da bi trebalo posegnuti za restriktivnijim mjerama jer su naši epidemiolozi zapravo 'pohvatali' sve kontakte novooboljelih osoba", rekao je Božinović za RTL.

Dodao je da je jasno utvrđeno da je riječ o hrvatskim građanima koji su uglavnom boravili u susjednim zemljama, kao što su Bosna i Hecegovina i Srbija, te se vratili u Hrvatsku i inficirali svoju okolinu, a prije svega svoje porodice.

Što se pak tiče mjera koje se sprovode na granicama sa susjednim zemljama u kojima je u porastu broj novozaraženih, Božinović je podsjetio da svrhu dolaska u Hrvatsku ne treba da dokazuju samo građani desetak članica EU, prenosi Hina.

To pak znači, dodao je, da je za države nečlanice EU i za susjedne zemlje - BiH i Srbiju, uvijek tokom pandemije postojala mjera da se mora dokazati svrsishodnost ulaska u Hrvatsku.

Božinović je rekao da je, od kada je ta mjera na snazi, odbijeno oko 70 odsto zahtjeva. Na novinarsko pitanje znači li to da policija vraća ljude s granica, Božinović je objasnio da razlog za dolazak ljudi iz susjednih zemalja u Hrvatsku mora biti humanitarnog ličnog karaktera ili neodgodivi poslovni sastanak što pak procjenjuje hrvatska policija.

Istakao je da policija od 17. juna malo više kontroliše zahtjeve za ulazak u Hrvatsku, odnosno ako taj razlog nije neodgodiv, onda se ulazak može i odbiti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije