Ex -Yu

Brat Olivera Ivanovića: Izreka 'vrijeme liječi sve' ne važi za nas

Brat Olivera Ivanovića: Izreka 'vrijeme liječi sve' ne važi za nas
Foto: Tanjug arhiva | Brat Olivera Ivanovića: Izreka 'vrijeme liječi sve' ne važi za nas

Vrijeme protiče, a mi živimo u nadi da će izvršioci i nalogodavci ubistva mog Olivera konačno biti otkriveni. Na svim našim porodičnim skupovima, jedna stolica ostaje prazna. Za njega, kaže za Blic rođeni brat Olivera Ivanovića, Miroslav.

Danas se navršava dvije godine od kako je lideru Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću mučki oduzet život. Ubijen je sa šest metaka u leđa, ispred prostorija svoje stranke u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Ubice i nalogodavci ovog zločina još nisu otkriveni. Tim povodom danas je održan pomen u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu. Počeo je u 8.15, simbolično, jer je to vrijeme na lidera GI SDP pucano.

To je najavila njegova supruga Milena Ivanović.

"I prošle godine smo održali pomen u Hramu Svetog Save, u vrijeme kada se ubistvo desilo. I ove godine biće održan pomen u kripti, a sa nama će biti prijatelji i njegovi poštovaoci", rekla je supruga Olivera Ivanovića Milena.

Od momenta ubistva, porodica Olivera Ivanovića apeluje da se pronađe ko je izvršio, ali i ko stoji iza ovog zločina.

"Vrijeme protiče, živimo u nadi da će se izvršioci i nalogodavci ubistva mog brata Olivera otkriti. Izreka 'vrijeme liječi sve' ne važi za nas. Nikako. Upravo je suprotno. Na svim našim skupovima, kad god se porodica okupi, jedna stolica uvijek ostaje prazna. Ta stolica je za Olivera", priča Miroslav Ivanović.

Podsjeća da je podignuta optužnica za ovo zlodjelo, da ne očekuje od nje previše ali i da svi u porodici željno iščekuju pretres.

"Prošle su dvije godine, jedina vidljiva stvar je optužnica koja je podignuta u Prištini. Ta optužnica se, kako se može vidjeti iz medija, odnosi na jedan broj lica ali koja se dovode u vezu sa ubistvom. Ukoliko se ne radi o nekoj posebnoj strategiji, od nje ne očekujem previše. Ipak, očekujem da sve one koji su na bilo koji način dali doprinos da moj brat bude ubijen stigne zaslužena kazna. Sama događanja u vezi s optužnicom, rješavanje tehničkih pitanja, prevod na srpski i dostavljanje optužnice doveli su do zastoja, a poslije će pretres i tada ćemo zaista vidjeti s čime sve Tužilaštvo raspolaže od dokaza i materijala i da li vodi u pravu istinu",  napominje Miroslav Ivanović.

Kosovsko specijalno tužilaštvo podnijelo je 2. 12. Osnovnom sudu u Prištini optužnicu za ubistvo Olivera Ivanovića protiv šest osoba, N. S., M. R., R. B., S. A., D. M. i Z. J. Oni se, kako se navodi, terete za krivična djela učešće u organizovanju kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja, podrška u izvršenju krivičnog djela, teško ubistvo, neovlašćeno posjedovanje i upotreba oružja i odavanje službene tajne. Protiv tri osobe, M. R., Z. V. i Ž. B., izdat je međunarodni nalog za hapšenje s obzirom na to da se nalaze u bjekstvu. U saopštenju Specijalnog suda navodi se i da su "optuženi do sada više puta saslušavani, a istraga je proširena i na M. M. i G. B., koji su u bjekstvu i za kojima je raspisana poternica". U optužnici nisu objavljena imena nalogodavaca i neposrednih izvršilaca.

Hronologija događaja od ubistva do danas

Šest mjeseci od ubistva, predsjednik Aleksandar Vučić je objavio da Srbija ima operativna saznanja o ubistvu. U novembru 2018. kosovska policija raspisala je potragu za Milanom Radoičićem, potpredsjednikom Srpske liste. On se, prema pisanju medija, nalazi u Srbiji. Tri dana kasnije, MUP Srbije obavio je razgovor s njim. Krajem novembra 2018. godine, u Kosovskoj Mitrovici uhapšena je Oliverova sekretarica, koja je obuhvaćena optužnicom za ubistvo. Nedugo zatim uhapšen je pripadnik Kosovske policije zbog sumnje da je ometao istragu o ubistvu. Istovremeno, naloženo je i hapšenje šefa operative Kosovske policije za sjever Željka Bojića. Skoro godinu dana kasnije, 21. 11. 2019. godine, kosovska policija objavila je fotografije dvojice muškaraca osumnjičenih za učešće u zločinu, dva dana kasnije su još četvorica Srba privedena zbog učešća u ubistvu, dvojica od njih su policajci.

(Blic.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije