Ex -Yu

Brisel skinuo Srbiju sa liste bezbjednih destinacija

Brisel skinuo Srbiju sa liste bezbjednih destinacija
Foto: Arhiva/Ilustracija | Brisel skinuo Srbiju sa liste bezbjednih destinacija

BRISEL - Evropska unija uklonila je Srbiju i još pet zemalja sa liste bezbjednih destinacija za putovanje zbog situacije sa epidemijom virusa korona.

Osim Srbije, sa liste su uklonjeni Japan, Albanija, Jermenija, Azerbejdžan i Bruneji, što znači da će se posjetioci ili oni koji se vraćaju iz tih zemalja vjerovatno suočiti sa pooštrenom kontrolom, poput testova za kovid ili karantinom.

U saopštenju Evropskog savjeta koje je objavljeno juče navodi se da je na listu dodat Urugvaj.

Izmijenjenu listu EU čini 12 zemalja, uključujući Australiju, Kanadu i Saudijsku Arabiju, a bezbjednim destinacijama smatraju se i kineske teritorije Hong Kong i Makao.

Blok i dalje dopušta ulaz većini vakcinisanih posjetilaca koji nisu iz EU, iako se mogu primjenjivati testovi i periodi samoizolacije, što zavisi od članica Unije, koje pojedinačno uvode takve mjere.

Unija listom nastoji da objedini pravila putovanja u cijelom bloku, savjetujući da se ukinu ograničenja, što, međutim, ne obavezuje pojedine zemlje EU, koje su slobodne da same određuju svoju graničnu politiku.

NJemačka je, na primjer, već ranije dodala Albaniju, Azerbejdžan, Japan i Srbiju na svoju listu "područja visokog rizika", za koja važe stroža ograničenja ulaska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije