Ex -Yu

Briselski mediji o izborima u Srbiji

Briselski mediji o izborima u Srbiji
Foto: Tanjug | Briselski mediji o izborima u Srbiji

BRISEL - Briselski portali prenijeli su danas vijest o pobjedi SNS-a Aleksandra Vučića na parlamenatrnim izborima održanim u nedjelju uz ocjenu da naredni saziv parlamenta gotovo da neće imati opoziciju u svojim redovima, te konstatuju da nade dijela opozicije o masovnom bojkotu izbora nisu ostvarene.

Portal Euroaktiv prnio je kakav je atmosferu u štabu SNS-a nakon dobijenih preliminarnih rezultata i reakciju predsjednika stranke Aleksandra Vučića.

Portal je ponovio ocjenu pojedinih svjetski agencija da građani podržavaju napore Vučićeve vladajuće koalicije na putu ka EU, ali uz održavanje jakih veza s Kinom i Rusijom, kao i to da će se buduća vlada suočiti sa sve većim pritiskom SAD i EU da prizna nezavisnost Kosova.

Dodaje na kraju da brojni glasači nisu izašli na izbore zbog straha od virusa korona, posebno visoko rizične grupe, kao i da vjerovatno nije glasalo oko 1,2 miliona građana Srbije koji žive u inostranstvu.

Portal Juronjuz (Euronews) konstatuje da je Vučić ostvario veliku pobjedu na izborima koje ocjenjuje kao kontroverzne, i navodi da su održani usred zabrinutosti zbog epidemije virusa korona i bojkota, kako tvrde, većeg dijela opozicije.

Juronjuz podsjeća koliko procenata glasova su osvojili SNS, ali i druge stranke i navodi da rezultati ukazuju da srpski parlament neće imati gotovo nikakvu opoziciju.

Portal ocjenjuje i da nade dijela opozicije o masovnom bojkotu izbora, iako je izlaznost bila manja nego na prethodnim izborima, nisu ostvarene.

Kako se navodi, iako glasači nisu birali predsjednika na ovim izborima, Vučićevo ime pojavilo se na glasačkim listićima, kao šefa SNS-a i dominiralo je u kampanji putem glavnih medija koji su pod njegovom kontrolom.

Portal ocjenjuje i da nema jasne linije između ljevice i desnice u Srbiji, kao i da su vladajući populisti i desničari SNS više otvoreni ka migrantima nego neke ljevičarske opozicione stranke.

Portal EUobserver piše da je SNS ostvarila veliku pobjedu na prvim izborima održnim u Evropi od početka COVID-19 krize uz konstataciju da su poziv pojedinih opozicionih stranaka na bojkot i strah od virusa korona uticali da mnogi glasači ostanu kod kuća.

"Prema rezultatima Ipsos.a i Cesid.a vladajuća konzervativna stranka predvođena Aleksandrom Vučićem ostvarila je veliku pobjedu na parlamentrnim izborima održanim u nedjelju", piše Euobserver.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije