Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Brnabić: Devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije

Brnabić: Devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije
Foto: Tanjug | Brnabić: Devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije
Tanjug

BEOGRAD – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da kao društvo ulazimo u jesen mnogo spremniji nego što smo bili do prije nekoliko mjeseci i da je danas počeo obilazak postojećih 22 PCR laboratorije širom Srbije za korona virus, kao i devet lokacija za moguće nove laboratorije.

Želimo da se još bolje spremimo za jesenji i zimski talas virusa korona, rekla je Brnabić na konferenciji za medije.

"Te lokacije nisu sve potvrđene, već treba da vidimo da li je tu moguće da obučimo ljude i kupimo svu potrebnu opremu", dodala je ona.

Kaže da je potrebna još jedna laboratorija u Beogradu i to u okviru Gradskog zavoda za javno zdravlje i Batuta, zatim to su zavodi za javno zdravlje u Šapcu, Užicu, Kruševcu, Zaječaru i Vranju.

Tu je i Medicinski fakultet u Kragujevcu i biće otvorena još jedna laboratorija u Kosovskoj Mitrovici.

"Ovo je rezultat plana koje smo usvojili kao krizni štab u okviru priprema za jesen i zimu i radne grupe za koordinaciju rada mikrobioloških laboratorija koju je formirala vlada, i tu imamo ukupno 33 osobe koje će u naredna četiri dana obići 30 lokacija širom Srbje. U ponedeljak će radna grupa uraditi analizu prikupljenih podakata i preporučiti mere za podizanje kapaciteta postojećih i otvaranje novih kovid PCR laboratorija. Podižiemo kapacitete za pcr testiranje što je ključ borbe protiv korona virusa", rekla je ona i dodala:

"Zaista očekujemo smirivanje situacije, ali to zavisi od svih nas i od toga koliko se pridržavamo mera prevencije. dugujem veliku zahvalnost građanima ozbiljno shvatili zajedno se borimo i najveći broj građana se odgovorno ponaša."

Izvinila se u ime predsjednika Srbije Aleksandra Vučića što nije mogao da prisustvuje konferenciji danas i navela da će on prisustvovati u petak na konferencijiji u 15 časova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije