Ex -Yu

Brnabić: Do konačne pobede još teških borbi i rezova

Brnabić: Do konačne pobede još teških borbi i rezova
Foto: Tanjug/AP | Brnabić: Do konačne pobede još teških borbi i rezova

BEOGRAD - Prije tačno godinu dana korona virus je stigao u Srbiju, a premijerka Ana Brnabić tim povodom kaže da je Srbija tokom pandemije pokazala da je drugačija nego što je ikada bila, a i od onog što su drugi očekivali, navodeći da je do konačne pobjede protiv tog nevidljivog neprijatelja ostalo još mnogo teških borbi i rezova.

"Biće još mnogo izazova i napora da bismo povratili stare, lepe navike i pre godinu dana izgubljenu normalnost. Sa obnovljenom verom u sebe, s jednako požrtvovanim pristupom i stepenom odgovornosti, kao i beskrajno požrtvovanim zdravstvenim radnicima, uverena sam da ćemo kao država i društvo uspeti ne samo da izađemo iz ove katastrofe već i da nastavimo da ređamo pobede u budućnosti", navela je Brnabićeva za Kurir.

Pandemija nas je, kaže, naučila da je Srbija sposobna, ne samo da nabavi već i da organizuje i sprovede jednu od najefikasnijih kampanja masovne vakcinacije stanovništa na svijetu i podsjetila da je na drugom mjestu u Evropi po broju vakcinacija na milion stanovnika, te da je ispred nje samo Velika Britanija.

"Danas su građani Srbije ponosni na svoju državu i njen efikasan i kvalitetan sistem vakcinacije, dok istovremeno privlačimo sve više pohvala i pozitivnih ocena od medija i zdravstvenih stručnjaka iz inostranstva", ukazala je premijerka.

Ona je kazala da je Srbija naučila da pronađe balans između zdravstvenih mjera predostrožnosti i ekonomskog opterećenja privrede i dodala da je zemlja 2020. godinu završila sa najvišom stopom rasta u Evropi, s prilagodljivim i otpornim zdravstvenim sistemom i požrtvovanim ljekarima, dok su, kako kaže, mnoge druge zemlje u lokdaunu i s problemima u zdravstvu.

Srbija je jedina u Evropi podigla dvije potpuno nove bolnice, podsjetila je Ana Brnabić i dodala da je velikom brzinom organizovana domaća proizvodnja gotovo svih deficitarnih proizvoda.

"U Srbiji se danas prave domaće hirurške maske, dezificijensi, lekovi za koronu, domaći ELISA testovi. Dizajniran je čak i prvi prototip srpskog respiratora, a početak domaće proizvodnje vakcina na ''Torlaku'' više nije tako daleka budućnost", poručila je Brnabićeva.

Ona je podsjetila da su zdravstveni radnici dobili povećanje plata od 15 odsto, uz dodatnu nagradu od 10.000 dinara za sve što su učinili za društvo i javno zdravlje, kao i da je u privredu uloženo osam milijardi evra.

Država je, kaže, pomogla najpogođenije sektore, uz održavanje nezaposlenosti pod kontrolom i povećanjem plata.

"To su sve rezultati našeg jedinstva i zajedničke borbe države i društva, s predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu", istakla je Brnabićeva.

Podsjetila je i da je kada se cijeli svijet suočavao sa nestašicama medicinske i zaštitne opreme, Srbija uspjela da ih nabavi i prije drugih, uključujući i respiratore kojih je bilo dovoljno za sve kojima je taj uređaj bio neophodan.

Uz podsjećanje da je 6. marta 2020. godine korona virus stigao u Srbiju i da je život koji su građani do tada živjeli potpuno nestao, Brnabić je poručila da "svi treba da damo doprinos i budemo promena koju bismo želeli da vidimo u svetu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije