Ex -Yu

Brnabić: Jedina tačka razmimoilaženja s Njemačkom je KiM

Brnabić: Jedina tačka razmimoilaženja s Njemačkom je KiM
Foto: Ilustracija | Brnabić: Jedina tačka razmimoilaženja s Njemačkom je KiM

BEOGRAD - Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u razgovoru sa poslanikom njemačkog Bundestaga Peterom Bajerom da je pitanje statusta Kosova i Metohije jedina tačka razmimoilaženja u bilateralnim odnosima.

Brnabićeva je istakla da je Srbija u potpunosti posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom i postizanju kompromisnog i održivog rješenja, saopšteno je iz Vlade Srbije. 

Ona je napomenula da Srbija veoma cijeni podršku Njemačke regionalnoj saradnji i posebno naglasila značaj koji Berlinski proces ima za stabilnost i prosperitet zapadnog Balkana.

Brnabićeva je rekla da je izuzetno zadovoljna stalnim napretkom u jačanju odnosa i saradnje Srbije i Njemačke, prije svega u oblasti ekonomije.

Ona je ocijenila da rast njemačkih investicija i broj njemačkih kompanija koje u Srbiji zapošljavaju oko 50.000 radnika svjedoče o tome da reforme Beograda daju rezultate i ulivaju povjerenje investitorima.

Brnabićeva je rekla da je Srbija posvećena jačanju vladavine prava i da je pri usvajanju izmjena ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa poštovala sve procedure i usvojila preporuke Venecijanske komisije.

Sagovornici su se saglasili da mediji imaju veoma važnu ulogu u sprovođenju reformi u Srbiji, a Brnabićeva je izrazila očekivanje da će kontinuirani dijalog predstavnika Vlade Srbije i medijskih udruženja dovesti do usvajanja medijske strategije koja će u potpunosti urediti ovu oblast.

Ona je zahvalila predstavnicima OEBS-a i njemačke Fondacije "Konrad Adenauer" na podršci i pomoći pri izradi ovog važnog dokumenta.

Bajer je istakao da Njemačka snažno podržava evrointegracije Srbije i poručio da Srbija u Njemačkoj ima pouzdanog partnera i podršku na putu ka EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije