Ex -Yu

Brnabić: Kurti najavljuje dalje kršenje CEFTA sporazuma

Brnabić: Kurti najavljuje dalje kršenje CEFTA sporazuma
Foto: Tanjug | Brnabić: Kurti najavljuje dalje kršenje CEFTA sporazuma

BEOGRAD - Izjava Aljbina Kurtija da će ukoliko postane premijer takozvane kosovske vlade uvesti reciprocitet sa Srbijom, kako ekonomski, tako i političkI je još jedna najava daljeg kršenja CEFTA sporazuma, rekla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je novinarima u Beogradu kazala da sve što se tiče međusobne trgovinske saradnje na Balkanu je jasno definisano CEFTA sporazumom i aneksima koje sadrži.

"Mi ne kršimo CEFTA sporazum ukoliko urade to što najavljuju, bez obzira da li ukinu 100 odsto takse sa BiH. Ništa se specijalno neće promeniti. Nastaviće da krše CEFTA sporazum, kao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji imaju sa EU", rekla je Brnabić.

Premijerka je pozvala sve albanske političare u Prištini da još jednom razmisle o kršenju međunarodnih sporauzma, jer kako akže, dobiće samo to da im iz Mejduanrodne zajednice govore da su jedina prepreka za slobodnu trgovinu na Balkanu.

"Moja poruka je, molim vas, pogledajte CEFTA sporazum koji je potpisan 2006. godine i pridržavajte ga se", rekla je ona.

Navodeći da Kurti na taj način najavljuje i sprečavanje slobodnog kretanja ljudi, Brnabić je kazala da je Beograd i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još prije nekoliko godina pozivom na mini šengen dao pravac u kojem cijeli Zapadni Balkan treba da se kreće, a što bi značilo i ljudima i privredi.

Brnabić kaže da je to juče potvrđeno potpisivanjem Deklaracije sa Sjeverrnom Makedonijom i Albanijom i izražava nadu da će se i ostatak tog regiona pridružiti toj deklaraciji.

"To je najbolje za ljude bez obzira da li su Albanci, Srbi, Makedonci. Potpuno je nebitno. To je jedini način da mladi ostanu ovde i ako Kurti ili bilo ko drugi iz Prištine želi da otera mlade jlude odavde, onda su ovim što rade na dobrom putu", ocijenila je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije