Ex -Yu

Brnabić: Na Kosovu kulminirala spirala nasilja nad Srbima

Brnabić: Na Kosovu kulminirala spirala nasilja nad Srbima
Foto: Tanjug | Brnabić: Na Kosovu kulminirala spirala nasilja nad Srbima

BEOGRAD/NJUJORK - Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je u govoru na Generalnoj skupštini UN da je spirala nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji kulminirala ove nedjelje i da Priština ne primjenjuje sporazum iz Brisela.

"Pozivam još jednom međunarodnu zajednicu i EU da insistira na to da privremene institucije u Prištini počnu da primenjuju sporazume", rekla je premijer Srbije na generalnoj debati svjetskih lidera.

Brnabićeva je istakla da je, od svih izazova sa kojima se Srbija suočava, najveći održavanje mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji, te ukazala na konstantan rast napada koji pogađaju srpsko stanovništvo, kojih je po početka godine bilo tačno 100.

Prema njenim riječima, napadi na srpske manastire i crkve čine da su oni najugroženiji od nasljeđa. 

"Manastir Dečani je jedan od sedam najugroženijih kulturnih nasleđa ove godine. Ovo je jedini kulturni objekat pod stalnom vojnom zaštitom", istakla je Brnabićeva.

Govoreći o nasilju koje je ove nedjelje kulminiralo, Brnabićeva je istakla da je pod izgovorom primjene novih pravila za registarske tablice Priština poslala teško naoružane specijalne jedinice na sjever pokrajine što je još jedno brutalno kršenje Briselskog sporazuma.

Istakla je da je ova iracionalna demonstracija sile rasplamsala veliku krizu, da je to poremetilo snabdijevanje hranom i lijekovima srpske zajednice na sjeveru pokrajine.

Premijer Srbije navela je da su Srbi, koji su se mirno okupili u znak protesta protiv te mjere, naišli na suzavac i policijsku brutalnost, čime je ozbiljno ugrožena lokalna i regionalna stabilnost.

"Uprkos svim izazovima i svakodnevnim provokacijama Srbija ostaje snažno posvećena pronalaženju rešenja zasnovanog na kompromisu, koje će obezbediti trajni mir i stabilnost", rekla je Brnabićeva i dodala da je za Srbiju važna aktivnost UN na Kosovu i Metohiji.

Ona je govorila i o klimatskim promjebama, posvećenosti Srbije zelenoj agendi, kao i o saradnji u regionu, te Berlinskom procesu i Otvorenom Balkanu, a u dijelu koji se odnosio na borbu protiv virusa korona je naglasila da je Srbija donirala ili rasporedila više od milion doza vakcina. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije