Ex -Yu

Brnabić: Pregovaramo sa svim proizvođačima vakcina

Brnabić: Pregovaramo sa svim proizvođačima vakcina
Foto: Tanjug | Brnabić: Pregovaramo sa svim proizvođačima vakcina

BEOGRAD - Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da se država trudi da omogući da vakcine protiv virusa korona budu u Srbiji tokom decembra, ali da će to zavisiti i od toga koliko se brzo registruju u zemljama porijekla.

Brnabićeva je istakla da se pregovara sa svim proizvođačima, kako bi građani Srbije imali vakcinu koju žele ili onu u koju imaju najviše povjerenja.

"Mi smo deo Kovaks (COVAX) mehanizma ali takođe i bilateralno razgovaramo sa svim stranama - od američkog 'Fajzera' sa kojim imamo predugovor, kineskog 'Sinufarma' sa kojim u ovom trenutku radimo na predugovoru, imamo komunikaciju sa ruskim proizvođačem 'Sputnjik pet' vakcine, takođe i sa 'AstraZenekom'", rekla je Brnabićeva novinarima u Nišu.

Ona je objasnila da se na pitanju nabavke vakcina protiv virusa korona radi već nekoliko mjeseci, kako bi se obezbijedilo da Srbija bude jedna od prvih zemalja koja ima pristup vakcinama.

Brnabićeva je istakla da se istovremeno radi i na tome da one prođu sve standardne procedure na najbrži i najefikasniji mogući način i navela da se procedurom oko nabavke vakcina bave nadležne službe pri Ministarstvu zdravlja, Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, te instituti "Batut" i "Torlak".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije