Ex -Yu

Brnabić: Situacija u regionu sve kompleksnija

Brnabić: Situacija u regionu sve kompleksnija
Foto: Tanjug/AP | Brnabić: Situacija u regionu sve kompleksnija
Srna

BEOGRAD - Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da situacija u regionu, nažalost, postaje sve kompleksnija zato što pojedini politički akteri stvaraju političke tenzije, iako je svima u interesu bolje povezivanje i veća stabilnost, na šta će Srbija nastaviti da poziva.

"Zašto trenutno imamo neke regionalne nestabilnosti? To je kompleksno pitanje. Mislim da neki političari u regionu pribegavaju tome i politički stvaraju nestabilnosti kako bi prikrili neke druge stvari i ne bi morali da odgovaraju zašto im ekonomije ne stoje bolje i zašto Srbija ekonomski ide brže od drugih", rekla je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, takve stvari idu na njihovu štetu, ali to ima negativne posljedice i na Srbiju jer je primorana da balansira, prenose beogradski mediji.

"To nije pametno, promišljeno ni odogovorno prema našim građanima", navela je ona u okviru Međunarodne konferencije "Svijet poslije virusa korona".

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Brnabićeva je rekla da se nada da će dijalog Beograda i Prištine biti uskoro nastavljen, ali da se sjeća i da je 21. novembra 2018. godine trebala da prisustvuje polaganju kamena temeljca za naučnotehnološki park u Nišu kada je bila spriječena jer je tada Priština uvela 100 odsto takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

"Taj park će biti otvoren 9. juna, a po pitanju taksa Prištine još se ništa nije promenilo. Mi nismo uzvratili recipročnim merama", naglasila je ona.

Brnabićeva je ocijenila da je poražavajuće da je takvo ponašanje Prištine bilo direktno kršenje CEFTA sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a da je, ipak, sve to uradila bez posljedica, dok je Srbija bila ostavljena da se sama bori sa tim.

Ona je istakla da Srbija ostaje posvećena evropskim integracijama, a da je kriza zbog virusa korona pokazala sve snage i prednosti pametne politike koju vodi Srbija, koja je posvećena evropskim integracijama, ali i politike kojom ni po koju cijenu neće ugroziti partnere - Kinu, Rusiju i druge.

"To je u najvišem interesu građana Srbije i tom politikom ćemo se i dalje voditi", poručila je ona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije