Ex -Yu

Brnabić: Situacija u regionu sve kompleksnija

Brnabić: Situacija u regionu sve kompleksnija
Foto: Tanjug/AP | Brnabić: Situacija u regionu sve kompleksnija

BEOGRAD - Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da situacija u regionu, nažalost, postaje sve kompleksnija zato što pojedini politički akteri stvaraju političke tenzije, iako je svima u interesu bolje povezivanje i veća stabilnost, na šta će Srbija nastaviti da poziva.

"Zašto trenutno imamo neke regionalne nestabilnosti? To je kompleksno pitanje. Mislim da neki političari u regionu pribegavaju tome i politički stvaraju nestabilnosti kako bi prikrili neke druge stvari i ne bi morali da odgovaraju zašto im ekonomije ne stoje bolje i zašto Srbija ekonomski ide brže od drugih", rekla je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, takve stvari idu na njihovu štetu, ali to ima negativne posljedice i na Srbiju jer je primorana da balansira, prenose beogradski mediji.

"To nije pametno, promišljeno ni odogovorno prema našim građanima", navela je ona u okviru Međunarodne konferencije "Svijet poslije virusa korona".

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Brnabićeva je rekla da se nada da će dijalog Beograda i Prištine biti uskoro nastavljen, ali da se sjeća i da je 21. novembra 2018. godine trebala da prisustvuje polaganju kamena temeljca za naučnotehnološki park u Nišu kada je bila spriječena jer je tada Priština uvela 100 odsto takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

"Taj park će biti otvoren 9. juna, a po pitanju taksa Prištine još se ništa nije promenilo. Mi nismo uzvratili recipročnim merama", naglasila je ona.

Brnabićeva je ocijenila da je poražavajuće da je takvo ponašanje Prištine bilo direktno kršenje CEFTA sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a da je, ipak, sve to uradila bez posljedica, dok je Srbija bila ostavljena da se sama bori sa tim.

Ona je istakla da Srbija ostaje posvećena evropskim integracijama, a da je kriza zbog virusa korona pokazala sve snage i prednosti pametne politike koju vodi Srbija, koja je posvećena evropskim integracijama, ali i politike kojom ni po koju cijenu neće ugroziti partnere - Kinu, Rusiju i druge.

"To je u najvišem interesu građana Srbije i tom politikom ćemo se i dalje voditi", poručila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije