Ex -Yu

Brnabić: Srbija ne želi da bude član NATO

Brnabić: Srbija ne želi da bude član NATO
Foto: Tanjug | Brnabić: Srbija ne želi da bude član NATO

BEOGRAD - Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Beogradu da Srbija, koja je posvećena regionalnoj stabilnosti, miru i saradnji, nije na evroatlantskom putu i ne želi da bude član NATO, sa kojim ima dobru saradnju.

Ona je na otvaranju Samita EU - Jugoistočna Evropa "Održivi oporavak na Balkanu? - Srbija u vodećoj ulozi" istakla da Srbija želi da postane član EU, te dodala da je članstvo za zvanični Beograd prvenstveno i "mirovni projekat".

"Želimo da delimo evropske vrednosti", rekla je Brnabićeva i naglasila da je u interesu Srbije i da sve zemlje regiona budu na evropskom putu i da dijele evropske vrijednosti.

Ona je istakla da je u interesu Srbije da se očuva regionalna stabilnost, ukazavši i na značaj regionalnog ekonomskog i infrastrukturnog povezivanja za bolji život svih građana.

"Srbija je u protekle nešto više od četiri godine uložila oko 850 miliona evra u saobraćajnu infrastrukturu", rekla je Brnabićeva i izrazila spremnost za dalje unapređenje ekonomske saradnje u regionu.

Ona je izrazila nadu da će granični sporovi sa BiH i Hrvatskom biti riješeni na bilateralan način, uz napomenu da "to tek treba da bude urađeno".

Brnabićeva je ponovila da je Beograd u dijalogu sa Prištinom posvećen traženju kompromisa za pitanje Kosova i Metohije, istakavši da je "ponosna na hrabrost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića" u tom procesu.

Brnabićeva je odbacila navode da bi se eventualnom razmjenom teritorija na Balkanu otvorila Pandorina kutija, koja je već otvorena kada su mnoge države, uprkos međunarodno priznatim granicama, priznale Kosova.

Ona je navela da je "kukavički zalagati se" za zamrznuti konflikt o pitanju Kosova i Metohije i ocijenila da se time problem ostavlja budućim generacijama.

"Naš posao je da rešimo i najteži problem", rekla je ona i ukazala da je Beograd posevećen traženju kompromisnog rješenja, uprkos stalnim pravokacijama Prištine.

Ona je ponovila i da Srbija, u zamjenu za članstvo u EU ne bi priznala kosovsku nezavisnost.

"Ne mogu da vodim i zamislim da Srbija može da prizna samoproglašeno Kosovo na takav način", rekla je Brnabićeva uz napomenu da je to i za nju kao liberala emotivno teško pitanje.

Dvodnevni samit će posjetiti oko 350 visokih zvaničnika iz svijeta politike i ekonomije, diplomata, akademika i predstavnika medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije