Ex -Yu

Brnabić: Srbija neće uvoditi kovid propusnice koje će važiti 24 časa

Brnabić: Srbija neće uvoditi kovid propusnice koje će važiti 24 časa
Foto: Tanjug/Arhiva | Brnabić: Srbija neće uvoditi kovid propusnice koje će važiti 24 časa

BEOGRAD - Srbija ne namjerava uvoditi kovid propusnice koje bi vrijedile 24 časa, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić i sugerisala je dosljednu primjenu sadašnjih mjera i ustrajnu kampanju vakcinisanja, ocijenivši kao napredak to što je dosad vakcinisano više od 55 odsto građana.

Brnabić je tokom posjete Kragujevcu novinarima rekla da se nastavljaju "striktne inspekcije" mjera, nošenja maski u zatvorenom i na otvorenom, tamo gdje je nemoguće držati distancu, te je za narednu sedmicu najavila sastanak Kriznog štaba.

Za odluku o kovid propusnicama, koja je stupila na snagu u subotu, stručnjaci tvrde da je uvedena "kasno i pogrešno" te da bi one trebale vrijediti 24 časa, a ne samo od 22 naveče, ali je zdravstvene vlasti zasad ne namjeravaju mijenjati.

Srpska vlada na današnjoj je sjednici prihvatila donaciju Poljske od 200.000 doza vakcina protiv kovida-19 firme Moderna.

Srbija je kampanju vakcinisanja započela u decembru 2020. i u njoj koristi četiri vakcine, kineski sinofarm, ruski sputnjik V, te fajzer i astrazenecu, dok modernina vakcina dosad nije bila dostupna u srpskom zdravstvenom sistemu, a ranije je najavljivano da će ga građani moći primiti ove jeseni.

Moderna je na listi vakcina koje je odobrila i Evropska agencija za lijekove (EMA), u ponedjeljak je odobreno i davanje treće doze osobama starijim od 18 godina, a EMA ga je ranije odobrila i za djecu od 12 do 17 godina.

Od početka pandemije 6. marta prošle godine u Srbiji je potvrđeno 1.118.905 slučajeva zaraze, a službeno je prijavljeno 9.698 umrlih od kovida, prenosi Hina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije