Ex -Yu

Brnabić: U junu bezbedni ako ubrzamo vakcinaciju

Brnabić: U junu bezbedni ako ubrzamo vakcinaciju
Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC | Brnabić: U junu bezbedni ako ubrzamo vakcinaciju
Tanjug

BEOGRAD - Danas pristigli kontigent od pola miliona vakcina Sinopharm, pomoći će Srbiji da ubrza proces masovne imunizacije i omogućiti da se do kraja aprila dostigne više od 37 odsto vakcinisanih, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

"Danas je stigao još jedan značajan kontigent od pola miliona doza Sinofarm vakcina i sa današnjim kontigentom našoj zemlji isporučceno je tri miliona doza kineskog cepiva, čime je omogućena masovna imunizacija u našoj zemlji", rekla je Brnabić na Aerodromu Nikola Tesla, gdje je dočekala novi kontigent vakcina kineskog proizvođača.

Ona je dodala da je Srbiji do sada isporučeno više od 4,5 miliona doza vakcina protiv virusa korona, od čega tri miliona doza kineskih.

Brnabić je ukazala da je u Srbiji prvu dozu vakcine protiv virusa korona primilo oko 34 odsto punoljetnih građana, a cilj je da se proces masovne imunizacije ubrza i da do kraja aprila dostigne više od 37 odsto vakcinisanih.

Premijerka je rekla da je u Srbiji do danas blizu 1.950.000 građana primilo prvu dozu vakcine, što je oko 34 odsto punoljetnih građana, a cilj je da do kraja aprila bude vakcinisano više od 37 odsto stanovništva.

Brnabić je istakla da je Beograd najuspješniji u masovnoj imunizaciji navodeći da je u opštini Stari grad prvom dozom vakcinisano 61 odsto punoljetnih, u opštini Savski venac 60 odsto,a u opštini Vračar 59 odsto.

"Moramo da ubrzamo vakcinaciju i u drugim delovima Srbije kako bismo kraj juna dočekali potpuno bezbedni", rekla je Brnabić.

Apelovala je na građane koji se nisu vakcinisali da ne vjeruju lažnim vijestima i antivakserskim kampanjama i teorijama zavjere koje se, kako kaže, posebno šire na društvenim mrežama.

"Vakcina je jedino što nas spasava i omogućava da pobedimo korina virus i konačno stavimo tačku na epidemiju", kazala je premijerka.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo izrazila zadovoljstvo što se u Srbiji smanjuje broj novozaraženih virusom korona i istakla da masovna imunizacija daje rezultate u prevenciji i kontroli epidemije.

"Posebno mi je drago što kineska vakcina doprinosi procesu masovne imunizacije u Srbiji", rekla je Čen.

Naglasila je da je vakcina važno oružje u borbi protiv virusa i dodala da i Kina ubrzava proces masovne imunizacije iako je, kako kaže, epidemija u toj zemlji pod kontrolom.

Do sada je u Kini dato više od 220 miliona doza vakcina.

"Nadam se da ćemo zajedničkim naporima pobediti epidemiju i što pre se vratiti normalnom životu", rekla je ambasadorka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije