Ex -Yu

Brnabić: Za četiri meseca uradili što nismo za 40 godina

Brnabić: Za četiri meseca uradili što nismo za 40 godina
Foto: Tanjug | Brnabić: Za četiri meseca uradili što nismo za 40 godina

BEOGRAD - Otvaranje nove kovid bolnice u Batajnici je istorijski dan za Srbiju, u svakom smislu, istakla je premijerka Srbije Ana Brnabić i poručila da će zemlja i zdravstveni sistem iz cijele situacije sa korona virusom izaći jači.

"Uradili smo za četiri meseca, što ranije nismo za 40 godina, izgradili bolnicu. Otvaramo danas veliku bolnicu, koja u poređenju sa najvećim brojem klinika, jeste svemirski brod", rekla je Brnabić novinarima u Batajnici.

Premijerka je istakla da Srbija dobija novu bolnicu u najtežem mogućem trenutku - kada je danima ogroman broj novozaraženih, sa preko 800 pacijenata hospitalizovanih dnevno i kada je zdravstveni sistem kontinuiran već devet mjeseci.

"Dobijamo bolnicu kada nam je najpotrebnija", naglasila je Brnabić.

Ona je podsjetila da je kamen temeljac postavljen 1. avgusta, u vrijeme kada je sve djelovalo mirno, "kada se činilo da smo naučiil sve o koroni i da ništa ne može da iznenadi, ali je predsjednik Vučić odlučio da se uloži 80 miliona evra u nove bolnice i opremu".

"Uspeli smo i Srbija će iz svega ovoga izaći jača", poručila je srpska premijerka.

Kako je rekla, zdravsteni sistem će izaći mnogo jači, sa dve potpuno nove bolnice, sa novom opremom, koje nije bilo, i ne u ovim količinama, kao i sa novim znanjem i ljudima, većim platama za zdravstvene radnike, sa saznanjem koliko nam je zdravstvo potrebno i energijom da ulažemo dalje.

"Garantujem da ćemo pobediti i da ćemo izaći jači. Nećemo odustati od borbe. Svaki dan je težak za sebe, borićemo se, pobedićemo i nastavićemo da gradimo Srbiju", zaključila je Brnabić.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da će u novoj kovid bolnici u Batajnici biti zaposleno 1.500 medicinskih radnika, dok će u kovid bolnici u Kruševcu, koja se gradi, raditi njih 900.

Lončar je istako da neće u prvim danima u bolnici u Batajnici biti 1.500 radnika, već će se broj povećavati kako se budu popunjavali bolnički kreveti.

"Vodimo računa o svakom zdravstvenom radniku i trudićemo se da budemo racionalni", rekao je Lončar.

Ističe da će u kovid bolnici u Batajnici biti potrebno oko 1.600 radnika kako bi se pružila poputna nega za 1.000 pacijenata, što je maksimalan broj onih koji u toj bolnici može da se leči.

Lončar je naveo da će u novoj bolnici raditi zaposleni većinom iz KC Srbije, kao i iz svih ostalih bolnica i zdravstvenih ustanova na teritoriji Srbije, dok će u bolnici u Kruševcu većinom raditi zaposleni iz KC Niš i iz ostalih zdravstvenih ustanova sa juga.

Na pitanje novinara na koji način će biti popunjena upražnjena mjesta u KC Srbije, Lončar je rekao da nikakvi nedostaci i upražnjena mjesta u toj ustanovi ne postoje, zato što je država na vrijeme zaposlila nove ljekare i medicinske sestre.

"Sigurno niste čuli, niti ste mogli da čujete da je iskrsao neki problem i da lekari negde nedostaju", rekao je Lončar i ocijenio da je bi to, kada bi bila istina, bilo glavna i udarna vijest u opozicionim medijima.

Ističe da mu je drago da to u Srbiji nije slučaj, kao što je jeste u mnogim drugim zemljama.

"Primili smo zdravstvene radnike koji će, umesto ovih što dolaze u Batajnicu raditi u KCS, primili smo više stotina lekara i medicinskih sestara", rekao je Lončar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije