Ex -Yu

Brnabić sa frilenserima o ostvarivanju njihovih prava

Brnabić sa frilenserima o ostvarivanju njihovih prava
Foto: Tanjug | Brnabić sa frilenserima o ostvarivanju njihovih prava

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić održala je danas sastanak sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu sa kojima je razgovarala o pronalaženju rešenja za naplatu poreza i doprinosa za fizička lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković, dogovoreno je da se definišu kategorije radnika na internetu koji su dobili ili očekuju rješenja Poreske uprave za naplatu poreza u proteklih pet godina, kako bi se pronašlo adekvatno rješenje za one kategorije lica koje su posebno ugrožene, saopšteno je iz Vlade Srbije.

U tom smislu, dogovoreno je da se naredne nedelje održi niz sastanaka predstavnika Udruženja radnika na internetu, Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Poreske uprave, kako bi se na najefikasniji i najtransparentniji način razgovaralo o rješavanju trenutne situacije i što brže pronašlo adekvatno rješenje za ostvarivanje njihovih prava i obaveza.

Sagovornici su se saglasili da neke kategorije lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva, poput onih koji prihoduju igrajući igre na sreću, zatim vlasnici stanova koji prihoduju izdavanjem "stana na dan", treba da se posmatraju kao posebne kategorije koje ni na koji način nisu ugrožene.

Brnabić je istakla da je Vlada Srbije spremna da radi na sistemskom rješenju oporezivanja za ove kategorije ljudi, ali da, takođe, ne može da dozvoli urušavanje poreskog sistema države.

Podsjetila je i da je vlada još 2018. godine omogućila olakšice mladim ljudima u Srbiji pri osnivanju sopstvenih firmi, oslobađanjem poreza prve godine poslovanja.

Premijerka je dodala da će se raditi na novom zakonu koji će regulisati nestandardne, odnosno fleksibilne oblike rada i pozvala predstavnike Udruženja da se priključe Radnoj grupi koja će se baviti izradom Nacrta tog zakona.

Cilj Vlade je, prema riječima premijerke Brnabić, da se u što skorijem roku pronađe adekvatano rješenje, kako bi oni koji se bave radom putem interneta mogli da nastave svoje poslove i ostvaruju prihode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije