Ex -Yu

Brnabićeva najavila izmjene Ustava

Brnabićeva najavila izmjene Ustava
Foto: Tanjug | Brnabićeva najavila izmjene Ustava

BEOGRAD - Premijer Srbije Ana Brnabić najavila je da će Vlada u najkraćem roku predložiti Skupštini da se krene sa izmjenma Ustava jer je dobila pismo sekretarijata Venecijanske komisije u kojem je navedeno da su oni saglasni sa ustavnim amandmanima koje je podnijelo Ministarstvo pravde Srbije.

Ona je ocijenila da je to ministarstvo našlo odličan način da izbalansira da pravosuđe u Srbiji bude više nezavisno nego što je bilo ranije i da građani i privreda imaju efikasno sudstvo.

"Mislim da će, ukoliko ovaj dom prihvati amandmane i ovakve izmene Ustava, Srbija biti primer za to kako se reformiše pravosuđe", rekla je Brnabićeva u Skupštini Srbije, prenose beogradski mediji.

Povodom izjave poslanika njemačkog Bundestaga Petera Bejera da Srbija ne može u EU bez priznavanja samoproglašenog Kosova, Brnabićeva je naglasila da je riječ o jednom poslaniku i da njegov stav ne predstavlja zvaničnu politiku Njemačke.

"On može da ima svoje mišljenje i slobodan je da ga iskaže. Mi o njegovom mišljenju možemo da razgovaramo i razgovarali smo juče otvoreno. Mi se s tim mišljenjem ne slažemo. Ja sam mu predstavila stav Vlade Srbije da nije dobro imati bilo kakve 'crvene linije' kada se pregovara o kompromisu", rekla je Brnabićeva.

Ona je ukazala da stav Njemačke nije novost, a da je na Srbiji da taj njen stav promijeni.

"Stav Nemačke se nije menjao i nas ne iznenađuje", rekla je Brnabićeva ukazujući da se, sa druge strane, zahvaljujući naporima države, promijenio stav SAD.

"Da mi nismo svoj posao dobro radili, ne bi se stav SAD toliko promenio. A on se prilično promenio. Tako su i oni imali crvene linije, nisu želeli da razgovaraju ni o čemu, osim da Srbija prizna nezavisnost", rekla je Brnabićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije