Ex -Yu

Broj zaraženih u Sloveniji pao ispod 500, umrlo šestoro

Broj zaraženih u Sloveniji pao ispod 500, umrlo šestoro
Foto: N.N. | Broj zaraženih u Sloveniji pao ispod 500, umrlo šestoro

LJUBLJANA - Slovenija je danas prijavila 471 slučaj infekcije virusom korona, a preminulo je šest ljudi, objavila je Vlada.

Prema podacima koje je slovenačka vlada objavila na Twitteru, na bolničkom liječenju je 443 pacijenata, od kojih je 125 na intenzivnoj njezi.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, u Sloveniji je 8.155 aktivnih slučajeva zaraze.

Novo ispitivanje otpadnih voda u više gradova i laboratorijska ispitivanja genoma, ukazuje da je s 97,5 odsto prisutna britanska varijanta virusa, dok je lani dominantan osnovni tip gotovo nestao, a za jedan potvrđeni slučaj indijske varijante se računa da nema izgleda da se jače proširi.

Slovenija se ubrzano približava zelenoj fazi, kada će većina dosadašnjih protivepidemijskih mjera biti ukinuta, ali će za učešće u nekim događajima i aktivnostima i dalje prednost imati oni koji su vakcinisani ili imaju negativan test na virus korona, pišu slovenački mediji.

Prema procjenama, u Sloveniji će potpuno popuštanje mjera uslijediti početkom juna, kada bi broj dnevnih zaraza trebalo da padne ispod 300.

Tada bi trebalo da vrijede samo osnovne higijenske mjere i zabrane rada barova i diskoteka.

Vlada je već objavila pravila za novi režim ponašanja u zelenoj fazi, a mediji prenose da stupaju na snagu u ponedjeljak.

Potvrde o ispunjavanju uslova (preboljeli, vakcinisani, testirani) već moraju imati učesnici sportskih i kulturnih događaja, a one će vjerovatno, uz bilateralne sporazume sa susjednim državama, omogućavati i lakši prelazak granica.

Slovenija je u prvoj fazi najveći broj ljudi vakcinisala astra zenekom, ali je u posljednje vrijeme sve više drugih vakcina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije