Ex -Yu

Izmišljeni identiteti Josipa Broza Tita: Od ruskog špijuna, do Hitlerovog školskog druga

Izmišljeni identiteti Josipa Broza Tita: Od ruskog špijuna, do Hitlerovog školskog druga
Foto: Wikipedia | Izmišljeni identiteti Josipa Broza Tita: Od ruskog špijuna, do Hitlerovog školskog druga

U mnogobrojnim medijskim člancima govori se o navodnim dokumentima CIA-e koji su postali dostupni proteklih decenija, a koji dovode u pitanje Titovo porijeklo.

Faktograf se u svojoj analizi 28.4.2019. godine osvrnuo i na ovakve tvrdnje. Zaista postoji dokument američkih tajnih službi s kojeg je skinuta oznaka tajnosti još 2013. godine, u kojem se, na osnovu lingvističke analize njegovog govora, preispituje da li je Tito zaista porijeklom iz Jugoslavije i tvrdi da srpskohrvatski govori sa stranim akcentom, koji nalikuje na ruski, poljski ili bugarski. U samom se dokumentu, pak, navodi da je dalja analiza tog pitanja nebitna jer je očigledno da on planira u historiji ostati upamćen kao Jugoslaven, navodi se u analizi Faktografa.

Tvrdnje iz ovog decenijama starog dokumenta američkih tajnih službi, pak, osporili su jezički stručnjaci s naših prostora.

U augustu 2013. godine u članku RTS-a navode se mišljenja historičara Milana Koljanina i profesora dijalektologije na Filološkom fakultetu u Beogradu Mihaila Šćepanovića. Obojica su podsjetila da je Titov akcenat vjerovatno rezultat činjenice da mu je maternji jezik bio kajkavski dijalekt hrvatskog te da je moguće da je u svom boravku u svijetu poprimio i neke osobine drugih slavenskih jezika, poput ruskog. U istom članku historičar dr. Vojislav Pavlović također navodi i da je Josip Broz do svoje sedme godine živio s dedom u Sloveniji i da je ponavljao prvi razred osnovne škole zbog svog nedovoljnog poznavanja hrvatskog jezika.

Tačno je i da je CIA 2007. godine skinula oznaku tajnosti s dokumenta koji bilježi tvrdnje izvjesnog Marijana Johna Markula porijeklom iz Livna iz 1955. godine, koji je tvrdio da je poznavao Tita kao mladića i da ga je vidio opet 1953. godine te zaključio da je riječ o dvije potpuno različite osobe. Moguće je i da je upravo Markul tvorac tvrdnje da "pravi Tito" nije imao sve prste na jednoj ruci, koju navodi kao jedan od "dokaza" za svoje navode. Ipak, i u samom se dokumentu dovodi u pitanje pouzdanost Markulovih tvrdnji.

Na koncu, ne postoje nikakvi relevantni dokazi da se Tito lažno predstavljao, a mnoge tvrdnje o njegovom "pravom" identitetu su pune nedosljednosti.

*Ažurirano 13. marta 2023. nakon analize Raskrinkavanja. Tekst je prethodno sadržavao netačne informacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije