Ex -Yu

Bugari zabrinuti zbog S-400 u Srbiji

Bugari zabrinuti zbog S-400 u Srbiji
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije | Bugari zabrinuti zbog S-400 u Srbiji

SOFIJA - Rusija je dobila odgovarajuću diplomatsku dozvolu za transport S-400 u Srbiju preko Bugarske, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske, komentarišući ranije navode medija da su se 22. oktobra u vazdušnom prostoru Bugarske pojavili ruski strateški transportni avioni An-124, pomoću kojih su sistemi isporučeni u Srbiju.

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske pojasnilo je da je izdalo dozvole za let dva vojna transportna aviona sa sistemima za naznačeni period u vezi sa održavanjem vojnih vježbi "Slovenski štit", uz uslov strogog poštovanja pravila letenja u bugarskom vazdušnom prostoru.

"Nakon što smo dobili tražene informacije i u skladu sa Zakonom o civilnom vazduhoplovstvu i Zakonom o presijecanju granica i boravka savezničkih i stranih oružanih snaga na teritoriji Bugarske, Ministarstvo spoljnih poslova je nadležnim strukturama prosledilo na odobrenje dobijeni zahtjev za izdavanje diplomatske dozvole za let", saopštili su iz MIP-a Bugarske.

Ranije je Atlantski savjet Bugarske saopštio da je zabrinut zbog transporta ruskih sistema S-400 u Srbiju.

U toj organizaciji su istakli da strahuju da će se Bugarska naći u dometu raketa, ukoliko sistemi ostanu na teritoriji Srbije.

Savjet je istakao da to protivrječi interesima Bugarske, koja je članica NATO.

"Rusija već ima takve zone pored baltičkih država (u Kalinjingradskoj oblasti) i na Crnom moru (pored Krima), kao i u Siriji. Da li se i na Balkanu formira takva zona?", strahuju u Atlantskom savetu Bugarske.

Ruske jedinice za protivvazduhoplovnu odbranu, zajedno sa protivvazdušnim raketnim sistemima S-400 i protivraketnim sistemima "Pancir S", prebačene su vojnim transportnim avionom na teritoriju Srbije kako bi učestvovale na vježbama "Slovenski štit 2019" u Srbiji.

Vojne vježbe održane su na batajničkom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" i poligonu Pasuljanske livade od 24. do 28. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije