Ex -Yu

Burno u hrvatskom Saboru, Plenković raspravu ocijenio kao "dno dna"

Burno u hrvatskom Saboru, Plenković raspravu ocijenio kao "dno dna"
Foto: Tanjug/Hina | Burno u hrvatskom Saboru, Plenković raspravu ocijenio kao "dno dna"

ZAGREB - Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, čiji kabinet će sutra u Saboru biti na još jednom, trećem po redu testu povjerenja, razočaran je raspravom tokom Aktuelnog prepodneva koju je nazvao "dnom dna".

"Ovo je dno dna, to nema veze ni sa zdravim razumom", rekao je Plenković sinoć u završnom obraćanju poslanicima, čiju podršku očekuje za opstanak na vlasti, a za to mu je potrebno 78 zastupničkihh glasova.

Plenković je jučerašnju raspravu u parlamentu, kada je odgovarao na poslanička pitanja koja su se uglavnom odnosila na aferu Agrokor i Ivicu Todorića, INA-u, uvođenje evra i zahtjevu opozicije za izglasavanje nepovjerenja njegovom kabinetu, ocijenio najnižim nivoom koji se može naći u bilo kojem parlamentu ili saboru bilo koje zemlje.

Izrazivši žaljenje zbog zloupotrebe predstavničke institucije, Plenković je ocijenio da rasprava nekih zastupnika uopšte nije imala nikakve veze s temom, "najčešće ni sa zdravim razumom", a parlamentarnoj većini je poručio da ubuduće ne bi trebalo da služi kao kulisa onima koju zloupotrebljavaju Sabor.

Premijer je istakao da će, uprkos pet sati "neplodne i nepovezane rasprave", učinit sve da senzibilizuje javnost za evropske teme.

Zastupnik opozicionog Mosta nezavisnih lista, bivše članice vladajuće koalicije, Miro Bulj je tokom rasprave u Saboru rekao Plenkoviću da mora da zaštiti dostojanstvo hrvatskog premijera jer ne može da dozvoli da ga predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker "štipka za stražnjicu", na šta je premijer još jednom rekao da je to stil ponašanja Junkera i da nije bilo štipanja, već da ga je samo povukao za sako.

"Čuo sam da ste bili na Evropskom vijeću i da tamo sve cvjeta, da je Hrvatska ušla u brojne asocijacije, da ste raspravljali o digitalnoj Evropi, o sigurnosti. Imate manire briselskog čovjeka, diplomate i dobro komunicirate, ali prije svega morate zaštititi dignitet hrvatskog premijera", rekao je Bulj i dodao:

"Vaše sklonosti i orijentacija, ne možete dozvoliti pred kamerama na onaj način da vas štipka za stražnjicu Junker, svijet je to vidio".

Predsjedavajući Gordan Jandroković je takve primjedbe ocijenio neukusnim, a Plenković je rekao da je Junker "simpatičan i veseo čovjek, čija institucija Evropske unije i da njegove poteze niko u EU ne doživljava dramatično već sa simpatijama". "Potezanje za sako je prilično manje od nečega što je napravio nekim drugim kolegama, ali to je njegov stil...Nema štipanja samo povlačenja za sako", kazao je Plenković, prenio je zagrebački Večernji list.

Da je Junker Plenkovića uštipnuo za stražnjicu, ustvrdio je i opozicioni pslanik Živog zida Ivan Pernar.

Pernar je naknado povišenim tonom sasuo niz pitanja za hrvatskog premijera o tome kako misli da popravi život običnih građana.

Na sve to Plenković je u završnici reagovao žestoko, rekavši:

"Trošite svoje vrijeme, trošite vrijeme ljudi koji ovde rade, zagađujete javni prostor retorikom koja je nepopravljiva".

Maras je rekao da je šokiran Plenkovićevom ocjenom rasprave i dodao da je to "skandalozno" i "uvreda Sabora".

"Nismo ovdje gospodine Plenkoviću radi vas, mi smo ovdje radi hrvatskih građana. Nećete nas na taj način ućutkati a sebe dovodite u nezgodnu situaciju. Ovo nije način na koji hrvatski premijer diskutuje sa zastupnicima u Saboru", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije