Ex -Yu

Capak: Prijavljene 122 sumnje na nuspojave cjepiva

Capak: Prijavljene 122 sumnje na nuspojave cjepiva
Foto: Tanjug/AP | Capak: Prijavljene 122 sumnje na nuspojave cjepiva

ZAGREB - Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istakao je da su do sada prijavljene 122 sumnje na nuspojave vakcine, od čega je jedna na vakcinu Moderne. Većina prijavljenih nuspojava su blage, radi se o lagano povišenoj tjelesnoj temperaturi, bolu na mjestu aplikacije, ali bilo je i nekoliko težih alergijskih reakcija.

"Bilo je i ozbiljnih alergijskih reakcija koje razmatra povjerenstvo, a uglavnom se zaključi da to jest nuspojava ako se radi o alergijskoj reakciji", kazao je Capak.

Capak je najavio kako će sljedeće tranša Moderninog cjepiva biti dostavljena 25. januara te će doći 4.800 doza, a nije se složio s novinarskim navodima kako isporuka ide sporije u EU nego što ide zemljama koje su samostalno pristupile pregovorima s proizvođačima.

Istakao je da je od 12. januara do 18. januara u Hrvatskoj zabilježeno  29 posto manje novooboljelih nego u sedmici prije toga, od 5. do 11. januara. 

Hrvatska je tako s 14-dnevnom incidencijom od 288,9 novozaraženih na sedmom mjestu  zemalja s najnižom incidencijom u Evropskoj uniju. Međutim, još uvijek imaju visoku smrtnost, pa su po stopi smrtnosti na milion stanovnika na osmom mjestu po najvišoj incidenciji smrtnosti u Evropskoj uniji.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije