Ex -Yu

Čepurin: Zapad srušio "Južni tok"

Čepurin: Zapad srušio "Južni tok"
Čepurin: Zapad srušio "Južni tok"

BEOGRAD - Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin ocijenio je danas da je moguće nadoknaditi neke gubitke Srbiji poslije obustave izgradnje gasovoda "Južni tok", ističući da će Rusija težiti tome da maksimalno uzme u obzir interese Srbije.

"Energetska saradnja podrazumijeva, ako ne prijateljske, onda bar partnerske odnose i mislim da se mogu nadoknaditi gubici, ali da su najvažniji pragmatizam i dinamizam i onda ćemo sve stići", rekao je Čepurin, dodajući da je obustava projekta "Južni tok" protiv interesa Rusije, ali i EU, Srbije i svih zemalja kojima je poteban taj gasovod.

Govoreći na okruglom stolu "Pravno-politički aspekti krize u Ukrajini" u Hotelu "Metropol", Čepurin je rekao da je Zapad srušio "Južni tok", jer se protivio njegovoj realizaciji i uporno postavljao nove uslove za sprovođenje projekta.

Čepurin je poručio zapadnim zemljama "da ne vuku Balkan protiv Rusije" jer, kako je naveo, "nikome nije u interesu stvaranje Berlinskog zida u Evropi, jer bi on mogao da dovede do tačke razdvajanja".

Govoreći o "ukrajinskoj krizi", Čepurin je naglasio da SAD imaju taktiku sprovođenja "kontrolisanog haosa", odnosno potkopavanja sukoba u nekim zemljama, finansiranja i miješanje spolja, kao i da promovišu sopstveno "pravo na izuzetnost" i korišćenje vojne sile gdje god u svijetu vide sopstvene interese.

Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski rekao je da je Rusija u više navrata izrazila spremnost da sarađuje sa NATO, ali da je to odbijeno, jer je "NATO bez Rusije, automatski NATO protiv Rusije".

"Rusiju su uvek tretirali kao protivnika. Nema logike da SAD ima vojne baze svuda po svetu, a Rusija nema pravo na interese kao prva nuklearna sila na svetu i najveća država sveta", istakao je Lazanski, dodajući da je pitanje Ukrajine zapravo pitanje vojne bezbjednosti Rusije.

Izvršni direktor Centra za strateške alternative Dušan Proroković ocijenio je da je zapadna taktika dugoročnog ulaganja u jačanje ukrajinskog identiteta kako bi stanovništvo okrenuli protiv Rusije.

Prema njegovim riječima, SAD su udarile u čvrst zid u Siriji koja je imala pomoć Rusije što je dovelo do njihove odluke da se napravi problem u "ruskom dvorištu" izazivanjem krize u Ukrajini, kako bi se oslobodio Bliski istok uticaja Rusije.

On je povukao paralelu između uticaja Zapada u Ukrajini i Crnoj Gori, navodeći da se "crnogorstvo" pravi na ekstremnim antisrpskim temeljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije