Ex -Yu

Cerar: Zagreb ne poštuje vladavinu prava

Cerar: Zagreb ne poštuje vladavinu prava
Foto: Arhiva | Cerar: Zagreb ne poštuje vladavinu prava

LJUBLJANA - Slovenački ministar spoljnih poslova Miro Cerar izjavio je da su on i premijer Marjan Šarec pozvani da posjete Hrvatsku, ali smatra da sa time ne treba žuriti dok Zagreb ne napravi korak u pravcu priznavanja arbitražnog rješenja za granični spor.

"To će na kraju biti odluka predsjednika Vlade, ali obojica smatramo da sa posjetom ne treba pretjerano žuriti, dok suprotna strana ne pokaže da je više spremna da poštuje vladavinu prava", rekao je Cerar za ljubljansko "Delo".

Prema njegovim riječima, najprije mora doći do pomaka na drugoj strani da bi takva posjeta imala smisla, prenijeli su hrvatski mediji.

Ipak, kaže on, bez obzira na sve to na ličnom nivou postoji normalna komunikacija.

Cerar je rekao da Slovenija sa Hrvatskom ima odličnu saradnju u nekim oblastima, ali da je Zagreb nepriznavanjem arbitražnog rješenja praktično Sloveniji postavio "ultimatum".

"Našli smo se pred političkim utimatumom Hrvatske koja ne priznaje vladavinu prava i zato smo podnijeli tužbu sudu EU u Luksemburgu. Nadam se da će taj sud jasno procijeniti da Hrvatska kršenjem pravno važeće arbitražne presude krši i pravo EU", rekao je Cerar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije