Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Četiri trudnice zaražene koronom u Nišu rodile zdrave bebe

Četiri trudnice zaražene koronom u Nišu rodile zdrave bebe
Foto: Image by StockSnap from Pixabay | Četiri trudnice zaražene koronom u Nišu rodile zdrave bebe
N.N.

Četiri trudnice zaražene korona virusom koje su porođene na Ginekološko-akušerskoj klinici u Nišu rodile su zdrave bebe od kojih nijedna nema virus Kovid-19, javljaju mediji u Srbiji.

Kako je za "Blic" potvrdio direktor GAK dr Dejan Mitić u dobrom opštem stanju su i majke i bebe pa su sve četiri porodilje sa prinovama prekjuče otpuštene kućama.

U "narandžastoj" zoni je trenutno samo jedna trudnica, koja je bila negativna prilikom antigen testa na prijemu, ali je pod nadzorom ljekara jer je bila u kontaktu sa suprugom koji je pozitivan. Ona je u poluizolaciji jer može da bude pozitivna, a da se to ne vidi odmah u startu.

"Sve četiri porodilje bile su bez simptoma, ali su bile u izolaciji jer su bile pozitivne na Kovid-19. Deca nisu pozitivna, nema te horizontalne transimisije. Urađene su kontrole, bebe su zdrave i nisu pozitivne. Konsultuje se uvek epidemiolog pri izlasku o načinu ponašanja nakon otpusta, ako imamo sumnju, konsultujemo infektologa", kaže dr Mitić.

Majkama su, kaže, date preporuke kada odu kući - majka mora pod maskom da doji, da dezibnfikuje ruke često, da ne bi možda slučajno prenijela virus na dijete.

"Nije dokazano da se prenosi preko mleka tako da se uvek preporučluje dojenje naročito u prvim danima jer kolostrum ima zaštitnu ulogu. To prvo mleko štiti bebu od million stvari, ima i antitela, i zato se preporučuje dojenje", kaže dr Mitić za "Blic".

On kaže da se vrši više provjera kako bi se spriječilo da se neka bolesna pacijentkinja nađe na istom odjeljenju sa zdravima.

"Svaka trudnica ili pacijentkinja koja dođe radi hospitalizacije na GAK radi se prvo antigen ulazni test. To uvek radimo. Ako je negativna, ide u stacionar kao i obično, ako je pozitivna odvaja se u kovid zonu i radi se radi se PCR test. I onda ako je za porođaj, onda se porađa tu jer u kovoid delu imamo porođajni sto, ako zahteva operaciju – carski rez ide u kovid salu gde se samo porađaju kovid pacijentkinje i nakon toga se vraća u kovid deo gde ostaje do otpusta. Može da se desi da pacijentkinja bude negativna na antigenskom testu, a onda da se razviju simptomi i da se pokaže se da je pozitivna. Onda se ona prebacije u kovid deo ginekologije i odmah se vrši dezinfekcija celog prostora gde je boravila", objašnjava Mitić.

On kaže da su maksimalno rigorozni smo oko primjene mjera jer ne žele da dozvole da dođe do prenosa sa pacijenta na pacijenta ili da virus uđe u dio koji nije kovid.

"Imamo sestru na trijaži, koji god pacijent da dođe popunjava se upitnik o konktatktima sa zaraženima i mestima na kojima su boravili pre dolaska i meri temperature, a potom, ako dolazi na bolnički prijem, prvo se radi antigenski test. Sitacija je promenljiva, nekada u kovid delu bude dve, tri žene, nekada četiri, nekada jedna. Dođu, porode se i odu. Ali nikada nije došlo da ne možemo da ispunimo kapacitete. Nijednom nismo bili prebukirani, da moramo da otvaramo nove sobe, proširimo kapacitete. Kovid deo je relativno i velikiiI dovoljn je za potrebe klinike i grada uopšte", kaže dr Mitić.

Dr Mitić kaže da je od osoblja GAK oboljela samo jedna servirka koja se nalazi na bolničkom liječenju jer joj je potrebna kiseonička podrška.

"Od osoblja i lekara niko nije oboleo, mada moram reći da je 90 odsto lekara vakcinisano, kao i dve trećine osoblja. GAK radi u jednim vanrednim okolnostima što se tiče opreza i epidemioloških mera, kao i prijema pacijenata za hladne intervencije. Rade se samo hitne intervencije, radi se malignomi i od skora KC je odzvolio hirurškim granama da jedan dan u nedelji ima sale za te žene koje zahtevaju operativno lečenje ali nisu hitne. Naravno sa postavljamo se u skladu razvoijem epidemiološke situacije u celoj Srbiji. Apdejtuje se ta siutacija i ako raste broj zaraženih, naravno da nećemo da operišemo neka hladna stanja koja nisu neophodna u ovo trenutku", objašnjava dr Mitić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije