Ex -Yu

Četvrt vijeka od ubistva Ćuruvije niko nije kriv

Četvrt vijeka od ubistva Ćuruvije niko nije kriv
Foto: Printscreen/Nova/Video | Četvrt vijeka od ubistva Ćuruvije niko nije kriv

​BEOGRAD - Slavko Ćuruvija, novinar i vlasnik "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina", ubijen je prije 25 godina u haustoru zgrade u kojoj je stanovao u centru Beograda.

Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. tokom NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, u haustoru zgrade u kojoj je stanovao u centru Beograda. Ubice su u Ćuruviju s leđa ispalile 17 metaka.

U februaru ove godine objavljeno je da je Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno oslobodio četvoricu nekadašnjih radnika Državne bezbjednosti od optužbi za učešće u njegovom ubistvu, prenosi RTS

Novinari i predstavnici medija danas su još jednom zatražili da budu kažnjene ubice Ćuruvije, na 25. godišnjicu njegove likvidacije u Beogradu. Položili su cvijeće i odali poštu na mjestu gdje je ubijen, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Veran Matić, predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, rekao je da to tijelo nastavlja rad na slučajevima ubistava Slavka Ćuruvije i novinara Milana Pantića, kao i smrti Radislave Dade Vujasinović.

"Ne smemo da stanemo. Postoji još puno toga što se mora učiniti javnim u slučaju Slavka Ćuruvije, ali i u drugim slučajevima", naveo je Matić.

Dodao je da tužilaštvo piše zahtjev za preispitivanje zakonitosti odluke Apelacionog suda kojom su oslobođeni osumnjičeni pripadnici Državne bezbjednosti Srbije (RDB) za ubistvo Ćuruvije, koji su prethodno u dva navrata osuđeni na 100 godina zatvora.

Marko Somborac, potpredsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), rekao je da nema odgovornosti nadležnih.

Živojin Rakočević, predsjednik Udruženja novinara Srbije (UNS), rekao je da će novinarska zajednica i dalje "disati za vratom" onima koji su oslobodili osumnjičene za ubistvo Ćuruvije.

Kako su podsjetili Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Ćuruvijino ubistvo je "jedini slučaj ubistva novinara u Srbiji koji je dobio sudski epilog", ali da su, kako je navedeno, "zbog loše vođene istrage od strane tužilaštva ubice i dalje na slobodi, dok se o nalogodavcima nikada nije vodila istraga".

Suđenje je počelo 2015, 16 godina nakon počinjenog zločina.

Specijalni sud u Beogradu proglasio je 2019. krivim četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbjednosti za ubistvo, a sud je naveo da je neposredni izvršilac ubistva NN lice. Tom presudom je na 30 godina osuđen nekadašnji šef Državne bezbjednosti (DB) Radomir Marković za podstrekivanje na teško ubistvo. Nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić takođe je osuđen na 30 godina zatvora za teško ubistvo. Nekadašnji pripadnici DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni su na po 20 godina zatvora za teško ubistvo.

Apelacioni sud je, međutim, tu presudu ukinuo u septembru 2020.

U ponovljenom postupku Specijalni sud u decembru 2021. donosi presudu kojom su ponovo Marković i Radonjić osuđeni na po 30 godina zatvora, a Romić i Kurak su dobili po 20 godina zatvora.

Nakon devet godina proces je okončan presudom Apelacionog suda u Beogradu, koji je pravosnažno oslobodio sve koji su prvostepeno osuđeni.

Fondacija "Slavko Ćuruvija" saopštila je da je ovo prva godišnjica koju dočekuju bez nade da će organizatori i izvršioci biti kažnjeni.

Slavko Ćuruvija je, nakon što je napustio poziciju glavnog i odgovornog urednika u državnom listu "Borba", osnovao "Nedeljni telegraf" početkom 1996. godine i prvi nezavisni dnevnik u Srbiji "Dnevni telegraf", a kasnije i magazin "Evropljanin".   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije