Ex -Yu

Čileu predočeni argumenti protiv prijema Kosova u Interpol

Čileu predočeni argumenti protiv prijema Kosova u Interpol
Foto: Ilustracija | Čileu predočeni argumenti protiv prijema Kosova u Interpol

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Biljana Popović Ivković informisala je danas zvaničnike Ministarstva spoljnih poslova Čilea - zemlje domaćina ovogodišnje skupštine Interpola o argumentima Srbije protiv zahtjeva Kosova za članstvo u toj policijskoj agenciji.

Ona je generalnom sekretaru za politička pitanja Raulu Fernandezu i generalnom direktoru za Evropu Eduardu Eskobaru zahvalila za principijelan stav Čilea o nepriznavanju Kosova, kao i za podršku koju je Santjago pružio Beogradu u Unesku i na prošlogodišnjoj Generalnoj skupštini Interpola.

Ivkovićeva je u Santjagu ukazala da se delegati Interpola ove godine stavljaju u nezgodnu poziciju, jer se od njih očekuje da ponovo odlučuju o istom zahtjevu koji su odbacili prije nepunu godinu.

Ona je naglasila da je, uprkos protivljenju Srbije, razmatranje ovog zahtjeva stavljeno na agendu i ovogodišnje Generalne skupštine Interpola, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Ivkovićeva je podsjetila da Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1244 precizira da je Kosmet sastavni dio Srbije, te je, kako je naglasila, očito da Generalni sekretarijat Interpola ne može donositi odluke suprotne međunarodnom pravu.

Ona je navela i da prištinske institucije od 2002. godine preko UNMIK-a komuniciraju sa Interpolom, a da podaci da su preko UNMIK-a u prošloj godini raspisane 134 crvene Interpolove potjernice i u ovoj godini 83, jasno potvrđuju da postoji kontinuirana saradnja sa Interpolom, te da ne postoji realan osnov za podnošenje zahtjeva za članstvo.

Ivkovićeva je ocijenila da iz svega navedenog proizilazi da Srbija potpuno opravdano traži podršku zemalja članica ove međunarodne policijske organizacije, kako bi spriječila politizaciju samog Interpola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije