Ex -Yu

Crnogorski vojnici u Iraku ako NATO tako odluči

Crnogorski vojnici u Iraku ako NATO tako odluči
Foto: Facebook/Oružane snage Crne Gore | Crnogorski vojnici u Iraku ako NATO tako odluči

PODGORICA - Ministarstvo odbrane Crne Gore saopštilo je da će od stava NATO i procjene bezbjednosne situacije zavisiti da li će crnogorski vojnici biti dio misije Alijanse u Iraku.

Crnogorsko ministarstvo je objavilo da prati situaciju na Bliskom istoku u svjetlu eskalacije tenzija prethodnih dana i da će o slanju vojnika u taj region odlučivati nakon procjene bezbjednosne situacije.

Da li će crnogorski vojnici biti dio NATO misije u Iraku, zavisiće od stava NATO o buducnosti ove misije, kao i procjene bezbjednosne situacije, navodi ministarstvo, prenijela je RTCG.

"Preuranjeno je govoriti bilo šta o tome kad, i da li će neki crnogorski vojnik biti angažovan u misiji u Iraku. Crna Gora ostaje posvećena međunarodnim misijama, kao i do sada, u saradnji sa našim partnerima", kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Skupština Crne Gore nedavno je usvojila odluku Savjeta za bezbjednost i odbranu o slanju do dva crnogorska vojnika u ovu misiju.

Istom odlukom predviđeno je da crnogorski vojnici budu raspoređeni na logističkim pozicijama na aerodromu u Bagdadu, gdje bi mogli biti upućeni jedan ili dva oficira.

Iz crnogorskog Ministarstva odbrane ranije je saopšteno da postoji mogućnost da se odloži slanje crnogorskih vojnika u ovu misiju, iako, kažu, ono nije bilo predviđeno prije sredine godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije