Ex -Yu

Pratite nas na Google news

DPS: Odluke će se donositi po manastirima i episkopijama

DPS: Odluke će se donositi po manastirima i episkopijama
Foto: Ilustracija | DPS: Odluke će se donositi po manastirima i episkopijama
Tanjug

PODGORICA - Demokratska partija socijalista (DPS) Crne Gore optužila je danas novu vladajuću koaliciju da će dozvoliti da se odluke o važnim državnim pitanjima u narednom periodu donose svuda samo ne u Vladi, a najviše, kako navodi, po manastirima i episkopijama.

DPS u saopštenju poslatom Tanjugu tvrdi i da je očigledno da je od početka "borba za svetinje" (protiv spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti) bila prije svega borba za upravljanje državom.

Kako navodi doskorašnja vladajuća stranka, "direktnim miješanjem Episkopskog savjeta u političke pregovore oko formiranja nove vlasti, prekršen je Ustav Crne Gore, koji propisuje strogu odvojenost države i crkve".

"Suvišno je pominjati sve dosadašnje izjave velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, u kojima su prvo negirali svoje učešće u političkim procesima, potom ga potvrđivali, da bi na kraju najavljivali 'povlačenje SPC iz politike', a potom sami sebe demantovali političkim pregovorima u Ostrogu i pismom Episkopskog savjeta, crkvenog tijela u kojem sjede i strani državljani", navodi DPS.

Kako ocjenjuje, "upravo to je završna faza izrugivanja vjere i politike".

"Sklapati političke dilove u manastirima, svađati se pred moštima sveca na kojeg su se toliko pozivali čak i na dan izbora, pa čak ni ne demantovati da je bilo verbalnih sukoba na svetom mjestu, nije ništa drugo nego pokazivanje najdubljeg nepoštovanja prema svetinjama za koje su tvrdili da se bore", navodi DPS.

Kako dalje tvrdi, njihova borba je svedena na borbu za fotelje, funkcije i nadmoć u novoj vlasti.

"Otvorene i neskrivene političke aspiracije, pokazuju da su svetinje bile samo sredstvo za manipulaciju građanima", navodi DPS.

Ta stranka ocjenjuje i da su izjave političara, poput izjave lidera koalicije "Crno na bijelo" Dritana Abazovića da je sa zadovoljstvom otišao na brifing i pregovore o vladi u Ostrog, "žalosna potvrda da je miješanje Crkve u politiku i upravljanje političkim subjektima, očigledno postala nova realnost Crne Gore".

"Uzalud pripadnici nove vladajuće koalicije pokušavaju da relativizuju mjesto i vrijeme pregovora i pismo Episkopskog savjeta. Svima je jasno da će se odluke o važnim državnim pitanjima u narednom periodu donositi svuda, samo ne u Vladi. A najviše po manastirima i episkopijama. Uostalom, očigledno je da je od početka 'borba za svetinje', zapravo bila prije svega borba za upravljanje državom", zaključuje DPS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije