Ex -Yu

DW: Da li će Orban spasiti druga Gruevskog?

DW: Da li će Orban spasiti druga Gruevskog?
Foto: N.N. | DW: Da li će Orban spasiti druga Gruevskog?

SKOPLJE - Raspisana je poternica za bivšim makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim koji je u Mađarskoj zatražio azil.

Izvori DW u Skoplju kažu da neće biti političkog dila i da će vlast učiniti sve da bjegunac ode u zatvor.

Makedonske vlasti su dobile potvrdu mađarskih kolega da je Nikola Gruevski u Mađarskoj gdje je zatražio politički azil, a nakon toga je za njim raspisana međunarodna potjernica. Gruevski se u utorak javio putem Fejsbuka, tvrdeći da je u Budimpešti, gdje se sklonio zbog „bezbrojnih prijetnji po život“.

Poznavaoci prilika u Skoplju kažu za DW da bi se od članice EU kakva je Mađarska moglo očekivati da izruči Gruevskog. Posebno jer „prijetnje po život“ nisu realne, naprotiv – Gruevski je imao šestočlano policijsko obezbjeđenje sve do prošlog četvrtka (8. novembar) uveče, kada je na njegov lični zahtjev obezbjeđenje povučeno.

Okolnosti tog događaja nisu potpuno jasne. Jer baš je 8. novembar isprva bio krajnji rok da se Gruevski javi na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne te je nejasno kako je mogao da izmakne pažnji institucija. Vjeruje se da je Gruevski te večeri ili noći i napustio Makedoniju. On od jula prošle godine ne posjeduje pasoš koji mu je tada oduzet u sklopu istrage Specijalnog tužilaštva.

Dobre veze sa Orbanom

Uprkos špekulacijama da je nelegalno napustio Makedoniju te preko Srbije došao do Mađarske, za sada nema potvrde da li je išao tom rutom. DW nije dobio odgovor na upit postavljen srpskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Odnosi Gruevskog i mađarskog premijera Viktora Orbana su bili prilično srdačni, posebno od vrhunca izbjegličke krize 2015. godine. Orban je bio gost u nekoliko predizbornih kampanja VMRO-DPMNE, a Mađarska je donirala bodljikavu žicu koja je postavljena na granici sa Grčkom. Posljednji susret Gruevskog i Orbana za koji se zna odigrao se krajem septembra prošle godine na Ohridu.

Pojedini mađarski mediji navode da je tada Orban obećao Gruevskom zaštitu u slučaju da mora u zatvor. Najhrabrije teorije idu do toga da je mađarski premijer stavio Gruevskom na raspolaganje privatni avion za bijeg.

Izvori iz socijaldemokratske vlasti premijera Zorana Zaeva demantovali su za DW nagađanja da se zapravo radi o dilu sa Gruevskim i njegovom puštanju u egzil. Najavljuju da će preduzeti sve mjere da se bivši premijer vrati u Makedoniju i odsluži zatvorsku kaznu. „Gruevski je ovim činom pao na najniže moguće grane jer nije skupio hrabrosti da se suoči sa kaznom za svoja zlodjela“, kaže jedan od sagovornika DW iz makedonskih vlasti.

Osumnjičen u još četiri slučaja

Gruevski je pravosnažno osuđen na dveij godine zatvora zbog protivzakonite kupovine luksuznog blindiranog mercedesa dok je bio premijer. Prema tvrdnjama današnjeg šefa konzervativne VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog, ta presuda je apsurdna jer je vozilo i dalje u voznom parku Vlade koju sada vode Socijaldemokrate.

Sa druge strane, poslanik vladajućih socijaldemokrata Gordan Georgiev smatra da će bjekstvo Gruevskog „otrijezniti i najpijanije umove koji su mislili da on nekog i nešto brani osim od početka do kraja – sebe samog. Njegovo bjekstvo je kratkoročni gubitak za VMRO-DPMNE, ali dugoročno mogućnost za obnovu i proces unutrašnje konsolidacije“, napisao je Georgiev u autorskom tekstu za DW.

Gruevski je inače osumnjičen u još četiri slučaja koja istražuje Specijalno tužilaštvo u Skoplju. Danima pred njegov bijeg se u javnosti razmatralo da li će predsjednik zemlje Đorđe Ivanov, dugo godina intimus Gruevskog, iskoristiti svoje pravo da ga amnestira. Ivanov o tome ćuti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije