Ex -Yu

DW: Najgori mogući trenutak za posjetu Đukanovića Berlinu

DW: Najgori mogući trenutak za posjetu Đukanovića Berlinu
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | DW: Najgori mogući trenutak za posjetu Đukanovića Berlinu

BON - Dan uoči sutrašnje posjete predsjednika Crne Gore Mila Ðukanovića Berlinu, gdje će ga primiti predsjednik Frank-Valter Štajnmajer, Dojče vele piše da trenutak za posjetu ne može biti gori, kao i da su neke diplomate i politički savjetnici izrazili "užas" zbog toga što njemački predsjednik prima crnogorskog kolegu.

U analizi povodom posjete DW Ðukanovića predstavlja kao "dugogodišnjeg vladara", "bivšeg komunistu" i "miljenika Zapada", koji je, kako kažu, "vješto" a kada je to bilo potrebno i "beskrupulozno" lavirao kroz ratove u bivšoj Jugoslaviji.

Bio je, navode, politički saučesnik u "krvavoj opsadi Dubrovnika" i vjerovatno je znao za "genocid u Srebrenici".

Navode da su diplomate u Vašingtonu, Briselu i Berlinu uglavnom ignorisale jednu stvar, a to je da je, kako navode, "Ðukanović jedan od pronalazača modernog, korumpiranog, autokratskog državnog modela s formalnom fasadom demokratije...".

Navode i da se Ðukanovićeva porodica i čitava "klika" političara i poslovnih ljudi oko njega bezobzirno bogati na račun društvene imovine.

"Ilegalno finansiranje stranke, izborna prevara i zloupotreba službenog položaja su redovne pojave, a manje i veće slučajeve korupcije, šverca i pranja novca teško je pobrojati", piše DW.

DW konstatuju da će Štajnmajer Ðukanovića primiti u trenutku kada je Crna Gora na prvom mjestu u Evropi po stopi infekcije koronom, pa otuda i pitanje da li to znači da je Ðukanović "posebno srdačno očekivani gost u Berlinu".

Navode da od Kancelarije njmačkog predsjednika nisu dobili odgovor na detaljna pitanja o posjeti, ali i da je portparolka rekla da se Štajnmajer "raduje razmjeni mišljenja sa crnogorskim kolegom o aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori, političkoj situaciji u regionu i pristupnim pregovorima Crne Gore s Evropskom unijom".

Ipak, konstatuje DW, može se reći da trenutak Ðukanovićeve posjete Berlinu i sastanka sa predsjednikom ne može biti gori.

Podsjećaju u tom kontekstu da je Crna Gora nedavno prvi put u svojoj istoriji doživjela smjenu vlasti na parlamentarnim izborima i to, kako kažu, uprkos "mnogim manipulacijama i nepravilnostima prije i tokom izbora".

Ðukanović nerado prihvata volju birača i prenos vlasti, piše njemački portal i zaključuje: Na kraju njemu i mnogim drugima oko njega prijeti krivična istraga, a možda i zatvor".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije