Ex -Yu

DW: Tajna epidemiološki zelene Istre

DW: Tajna epidemiološki zelene Istre
Foto: Pixabay/Ilustracija | DW: Tajna epidemiološki zelene Istre

PULA - Iako je u Istri ove subote zabilježeno 32 oboljelih, region se zbog organizovanog sistema još uvijek smatra epidemiološki stabilnom.

Dok brojke zaraženih virusom korana u Evropi rapidno rastu, a u Hrvatskoj je samo proteklog petka, prvi put od početka pandemije, zabilježeno više od 1.100 novooboljelih, Istra je nekim čudom ostala jedina epidemiološki stabilna zona na čitavom kontinentu, navodi Dojče vele.

Zazelenjena Istra na crvenoj karti Evrope osvanula je na veb-stranicama belgijskog Ministarstva spoljnih poslova koje javlja svojim državljanima da u ovaj region mogu slobodno da putuju i vraćaju se bez testa na kovid.

I njemački RTL je uspjeh Istre u borbi protiv virusa korona pripisao činjenici da je ovaj region od početka pandemije zatražio poseban položaj i preduzimao drastičnije poteze nego što je to činio ostatak Hrvatske.

To ne znači da virusa u Istri nema ili da ne raste broj zaraženih.

Štaviše, ovog petka je evidentiran 21 slučaj oboljelih, a samo dan kasnije 32 (uz dva izlečena te 13 novooboljelih), što je još uvijek mnogo manje nego u drugim županijama.

U samoizolaciji je, iako negativan, završio i pulski gradonačelnik Boris Miletić, koji je lokalnom listu izjavio kako se osjeća dobro, ali i da ne dovodi u pitanje nužnost da bude u samoizolaciji.

Dino Kozlevac, šef Štaba civilne zaštite Istarske županije, za Dojče vele kaže da je u Istri povoljna situacija zahvaljujući prije svega dobro organizovanom sistemu civilne i zdravstvene zaštite i drugih službi.

Pritom ključnu ulogu imaju epidemiolozi Županijskog zavoda za javno zdravstvo koji, kaže on, vrlo brzo nakon lociranja virusa pokušavaju da rekonstruišu sve kontakte, stupe u vezu sa svima koji su imali mogući kontakt sa zaraženim da bi čim prije odredili mjere i spriječili cirkulaciju virusa među populacijom.

Epidemiolozima puno pomaže laboratorija smještena u samom zavodu, u kojoj se dijagnostika obavlja u roku od samo nekoliko sati.

"Većina građana prihvatila je mjere i sprovodi ih od samog početka: nose maske u trgovinama, javnom prevozu i ustanovama. Zbog toga nije bilo velike pojave bolesti, a ako bi se nešto i dogodilo, virus se locirao i nije prenosio među populacijom, mogao se držati pod kontrolom", kaže Kozlevac.

To, dodaje, traje do danas pa djeca u učionicama u Istri ne treba da nose maske, a predložili smo i da ih i gosti u ugostiteljskim objektima ne moraju nositi, izuzev osoblja.

Događaji se organizuju uz mjere i saglasnost Štaba.

Sve u svemu, u ovakvoj, još uvijek povoljnoj situaciji, o nekakvom novom mogućem lokdaunu istarski Štab ne razmišlja.

"Nema šanse za novi lokdaun. Treba da živimo i radimo, a škole da funkcionišu. Borićemo se s virusom uz neka ograničenja kao što su maske i manji broj događanja", zaključuje Dino Kozlevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije