Ex -Yu

Da li se Čitaku slučajno "spotakla" o Jamajku

Da li se Čitaku slučajno "spotakla" o Jamajku
Foto: Tanjug/AP | Da li se Čitaku slučajno "spotakla" o Jamajku

BEOGRAD - Ministarstvo spoljnih poslova Srbije tražilo je zvaničnu potvrdu Kingstona da Jamajka nije priznala tzv. Kosovo, nakon što je dobilo usmenu potvrdu, rečeno je Tanjugu u tom Ministarstvu.

Ministar Ivica Dačić kaže za Tanjug da su dobili usmenu potvrdu, odnosno demanti Jamajke o priznavanju, što je ranije na Twitteru napisala i ministarka spoljnih poslova te zemlje.

Dok Srbija čeka zvanično saopštenje iz Jamajke, u Prištini se traži odgovornost predstavnice Prištine u UN Vljore Čitaku, na osnovu čijeg obavještenja je Hašim Tači prvi plasirao vijest o priznanju iz Kingstona, ako se, kako navode iz Samoopredjeljenja, ispostavi da informacija "zaista nije tačna".

Tači je u međuvremenu posredstvom svog kabineta pustio vijest da je Čitaku o priznavanju tzv. Kosova "zvanično" dobila od Jamajke.

Sama Čitaku se do podneva po ovdašenjem vremenu - još nije oglasila.

Mimo svega toga, za javnost ostaje i dilema da li je Čitaku greškom plasirala vijest koja je lažna ili ništa nije bilo slučajno.

Da li je, dakle, "slučaj Jamajka" omaška koja će baciti ozbiljnu sjenku na njenu ličnu karijeru, da li će poslužiti Aljbinu Kurtiju kao dodatni adut protiv Tačija, koga i inače želi da istisne iz dijaloga sa Beogradom, ili vijest, makar i lažna, o još jednom glasu za nezavisno Kosovo treba da ohrabri najavljenu kampanju Tirane i Prištine za nova priznavanja?

Ovu dilemu otvara činjenica da je Vljora Čitaku, koja važi za Tačijevu "perjanicu" u Njujorku, jedan od najumješnijih i najsrčanijih promotera interesa Prištine i "gorući borac" za prištinsku stvar na društevnim mrežama, kao i u dijalogu sa srpskim zvaničnicima.

O uticaju i umiješnosti Čitaku govori niz primjera njene borbe u UN protiv Beograda, najčešće "bez rukavica".

Tako je u junu prošle godine, u UN, izgovorila da je "Srbija kolonizovala Kosovo", što je izazvalo Dačićevu reakciju, ali se Čitaku potrudila da od toga napravi skandal, na sav glas objavljujući kako je Dačić, po završetku sjednice, verbalno napao, jer je vikao na nju.

Vještinu da svaki povod iskoristi za kampanju protiv Beograda pokazala je i kada je izjavu srpske premijerke Ane Brnabić da u institucijama Prištine sjede bivši borci OVK, "ljudi iz šume", iskoristila da pokrene kampanju na mrežama, pripisujući Srbiji da ponižava Albance.

Tačiju je jedan od najboljih saradnika.

U Prištini je zato zovu Tačijevom ljubimicom, što ni ne čudi, pošto je u njegovoj stranci DPK još od 1999. godine, gdje je bila portparolka, savjetnica za medije i odnose s međunarodnom zajednicom, potom poslanica, pa čak i ministarka spoljnih poslova.

Prije nego što je ušla u politiku, Čitaku je bila novinarka, a radila je i kao prevodilac za zapadne medije tokom sukoba na KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije