Ex -Yu

Dačić: EU ne razume da Balkan treba da bude njen deo

Dačić: EU ne razume da Balkan treba da bude njen deo
Foto: Tanjug | Dačić: EU ne razumije da Balkan treba da bude njen deo

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da EU ne razumije da zapadni Balkan treba da postane njen dio i da bi ona tako postala kohezioni faktor potreban za očuvanje mira i stabilnosti.

Dačić je na sjednici Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove podsjetio da su članstvo u EU i zaštita državnih i nacionalnih interesa prioriteti Srbije.

"Za EU bi bilo loše ako bi nas dovela u situaciju da biramo", rekao je Dačić.

On je naveo da o dinamici pristupanja Srbije EU, kao i članstvu sada niko ništa ne može precizno da kaže, dodajući da to ne zavisi samo od reformi koje Srbija treba da sprovede na evropskom putu, već i od Kosmeta koji je uključen u pregovaračko poglavlje 35.

Dačić je rekao i da Srbija, kao vojno neutralna država, želi da ima najbolje odnose sa NATO, sa Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbjednosti i svim drugim savezima, podsjetivši da zvanični Beograd i Alijansa imaju Individualni plan akcionog partnerstva, odnosno najviši mogući oblik saradnje države koja neće da bude član NATO-a.

On je naglasio i da će zvanični Beograd nastaviti sa aktivnostima na povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti, vodeći računa da pri tome ne ugrozi dijalog sa Prištinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije