Ex -Yu

Dačić: Evidentno je da postoji veliki pritisak na Jamajku

Dačić: Evidentno je da postoji veliki pritisak na Jamajku
Foto: Tanjug/AP | Dačić: Evidentno je da postoji veliki pritisak na Jamajku

BEOGRAD - Evidentno je da postoji veliki pritisak na Jamajku zbog Kosova i Metohije, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i podsjetio da je ministarka spoljnih poslova te zemlje Kamina Džonson Smit rekla da Jamajka nije priznala samoproglašenu nezavisnost te srpske pokrajine.

"Njeni pomoćnici su nam takođe javili da nisu priznali, njihov šef misije u UN takođe, ali je evidentno da postoji veliki pritisak na Jamajku, jer ne bi to Tači bezveze napisao da nema pritiska američkog kongresmena Eliota Engela", rekao je Dačić na konferenciji za medije u Ministarstvu spoljnih poslova, odgovarajući na pitanja novinara.

Naveo je da je Srbija kontaktirala Jamajku, ali da još nije dobila pismeno izjašnjenje.

"I dalje tu situaciju držimo otvorenom. Ali, ja sam i zato rekao, posle ovog slučaja, ko će sad imati moralno pravo da sada nama kaže da ne možemo i ne smemo više da lobiramo za povlačenje priznanja Kosova, a naročito kada neko to uvezuje s pitanjem ukidanja taksi" Prištine na srpsku robu, rekao je Dačić.

Naveo je da SAD traže da Albanci ukinu takse, a Srbija da prestane sa kampanjom povlačenja priznanja, i primijetio da niko ne pominje kampanju koju Priština vodi za priznanje nezavisnosti Kosova.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je jasno rekao ''mi možemo da imamo moratorijum, da ne radimo ni jedni ni drugi'', ali oni to neće. Videli ste da je Albanija rekla da će potpisati sporazum s Kosovom da zajedno finansiraju lobiranje za priznanje Kosova, a istovremeno se od nas traži da sami sebi vežemo ruke. Ja mislim da ipak nismo toliko glupi", zaključio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije